Над 1 000 учебника на турски език откриха в училището в Брезница

снимка: Мехмед Боюкли

Над 1 000 броя учебници на турски език са установени след полицейска проверка в училището в гоцеделчевското село Брезница, където протестите против назначението на новия директор Ангел Живков продължиха повече от месец.

Много от протестиращите родители и жители на селото коментират, че най-вероятно са станали жертви на организаторите на протеста, които са имали за цел с изгонването на директора да не се разкрие наличието на учебната литература на турски език в българското светско училище и многото злоупотреби с дарения на средства от Саудитска Арабия.

Помощник-директорът Салих Буковян заяви пред ИНФОМРЕЖА, че проверката в училището в Брезница е по сигнал на Ангел Живков, който го обвинявал в злоупотреби и проповядване на радикален ислям. "Всички обвинения на Живков срещу мен са безпочвени, а намерената учебна литература не е религиозна, тя е изцяло за изучаване на турски език и се съхранява в склада на училището от началото на прехода", обясни Буковян.

Защо до настоящия момент въпросните учебници, които не се използват повече от 20 години, не са бракувани, каквато е практиката при подобни случаи, не става ясно.

На откритото голямо количество учебници на турски език за различни класове и възрасти ученици е направен подробен опис, екземпляри от тях са предоставени и на експерти от образователното министерство за проверка.

По същество намерените учебници на турски език в училището в с. Брезница според закона не представляват престъпление по Наказателния кодекс, заради което те не са били конфискувани от полицейските власти.

След обстойната проверка на компетентните институции ще стане ясно каква  ще е позицията на държавата и правораздавателните органи по казуса, разясниха юристи.

По време на финансовата инспекция в училището в село Брезница проверяващите се натъкнали на фактури за закупени хранителни продукти, според които децата от училището всеки ден консумирали по 1.100 кг домати. Тези факти, според запознати, говорят за злоупотреби и източване на делегирания бюджет на училището, който е в размер на 1 млн. лв.

Отделно от това проверяващите финансисти се натъкнали и на голям брой фактури за   множество нощувки в частен хотел в Гоце Делчев, намиращ се на ул. „Царица Йоанна“, съмнителни фактури за покриване на горивото за командировки до Благоевград на помощник-директора Салих Буковян, който същевременно бил и автоинструктор.

Сред установените нередности били и намерените за осребряване билети от софийския градски транспорт, ползвани от предишните училищни ръководители.

Както Инфомрежа писа, повече от месец продължиха барикадите в село Брезница след назначаването на педагога от Гоце Делчев Ангел Живков временно на поста директор.

Бившата директорка на училището Фатма Уруч попадна под ударите на Закона за конфликт на интереси, тъй като веднага след като пое управлението на училището в Брезница, тя назначи брат си Салих Буковян за помощник-директор на четиричасов работен ден и месечна заплата 350 лева.

Случаят „Брезница“ доби национална известност след проведени две срещи с участието на просветния министър Сергей Игнатов.

Заради натрупаните голям брой неизвинени отсъствия на учениците по време на протестите стотици семейства от Брезница бяха лишени от детски добавки.

Протестиращите от селото, водени от Инициативния комитет, начело с Ахмед Чолак и кандидатите за директорския пост - кметът на селото Иса Хаджиали и заместник-председателят на Общинския съвет в Гоце Делчев Шекир Аян, през цялото време искаха освен оставката на Ангел Живков и тази на началника на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов.

Златанов обаче категорично отказа да отмени заповедта за назначение на Живков. Днес той не бе открит за коментар по случая с полицейската проверка в гоцеделчевското училище.

Последно протестите в Брезница бяха преустановени след излизането на Ангел Живков в болничен отпуск.

Дали ще бъдат възобновени след явяването му отново на работа, предстои да стане ясно.

 

КОМЕНТАРИ

Димитър05:19 - 28.04.2012
Имало закупени компютри и лаптопи втора ръка, на цената на нови!
Бръмбар12:00 - 27.04.2012
Какво и за компютрите?
Димитър23:17 - 26.04.2012
В последните коментари има доста добри попадения. Ако наистина учебниците са само два, за какво в заглавието тръбят, че са 1000!?! Отклоняват се от главната тема! Трябваше да наблегнат на злоупотребите, които така или иначе са факт и виновните трябва да си понесат последствията. Та нали затова им се тресат гащите от страх, Ангел Живков като директор ще изнесе всички факти на бял свят. И за компютрите също, пък и не е само това.
Студент16:23 - 26.04.2012
Уважаеми господине (госпожо), самия факт че това се извежда като новина в тази медия е тревожно явление. Намерили два учебника по турски език, ха ха ха, голяма новина! Грамотноста се мери по псувните, заканите и заплахите на тема религия. Не е е необходимо да си образован и да имаш някакъв интелект за да лееш воняща помия по различните по религия. Това нито християнството, нито исляма го позволяват.

FACEBOOK