Националният литературен музей и Исторически музей – Попово представят съвместна изложба в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg, архив

Изложбата „И ние бяхме деца” и „Писателите като хлапета” ще гостува на Общински исторически музей – Гоце Делчев през целия месец декември.

Експозицията включва детски играчки от първата половина на XX в. от фонда на Исторически музей – гр. Попово и постери „Писателите като хлапета”, подготвени специално за пътуващата изложба от Националния литературен музей.

Те са посветени на Алеко Константинов, Пейо Яворов, Дора Габе, Калина Малина, Змей Горянин, Йордан Стратиев и др. Документалният разказ ни връща в годините на тяхното детство, към творчеството им за деца и към оригиналните илюстрации на детски издания от художници като Илия Бешков, Вадим Лазаркевич, Никола Тузсузов.

Сред най-интересните експонати в изложбата са настолни игри, познати ни и днес, като „Дама”, „Шах”, „Не се сърди човече”, но с различен дизайн; игра с дървени пръчици, игри с карти „Крачун и Малчо”, „Игрите на Амур”; дървени кубчета, камиончета, колички, пушки; парцалени кукли и др.

Колекцията съдържа и собственоръчно изработени играчки – върбови и царевични свирки, гимнастик, лопка (дрънкалка), патланджек (интересно устройство за изстрелване на кал); саморъчно направени ски и шейна, бебешка количка и др.

Всеки посетител ще може да се опита да реши ребус, игрословица или да намери други занимателни игри – част от страниците на сп. „Зорница”, излизало в периода 1900 – 1907 г.

Изложбата ще бъде открита на 29.11.2016 г. (вторник) от 17.30 ч. в Общински исторически музей – Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK