Националната система за ранно предупреждение ще бъде тествана в Пернишко

Снимка: ОДМВР - Перник

Ще бъдат излъчени гласови съобщения за техническа проверка и звукови сигнали

Утре, 17 ноември /петък/ ще се проведе тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване от 11:00 до 11:30 часа, чрез задействане на сирените в общинските центрове на област Перник. Ще бъдат излъчени гласови съобщения за техническа проверка и звукови сигнали, съобщават от пресцентъра на ОДМВР - Перник.

На 22 ноември,  ще бъде тествана системата BG-ALERT на територията на  област Перник. Всеки тест ще бъде провеждан в продължение на половин час  и  ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език. То ще бъде разпространявано чрез мрежите на мобилните оператори до устройства, поддържащи технологията Cell Broadcast. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Съобщението, което ще получат абонатите и на трите мобилни оператори, е с определен надпис в зависимост от версията на операционната система на устройството, а звукът - специфичен, по стандарт, така че да привлече вниманието предвид важността на тези съобщения. В реална ситуация текстовете на съобщенията ще показват нивото на опасност, в какво се изразява тя, ще съдържат също и линк за достъп до страницата www.bg-alert.bg, така че гражданите да получат допълнителна информация.

BG-ALERT е нова система, допълваща възможностите на съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване, която ще позволи на компетентните държавни органи да разпространяват предупредителни съобщения до населението, в случай че разполагат с достоверни данни и информация за предстоящи или случващи се бедствия или извънредни ситуации на определена територия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK