На свети Лука се раждат най-талантливите художници. Разказ за Бианка Ненова

Снимка: Infomreja.bg

Този есенен ден, изпълнен с пъстри багри, посветен на първия християнски иконописец – св. Лука, е приет за ден на художниците.

Именно на този светъл ден в Сандански се ражда Бианка Ненова, като може би светецът я орисва да стане талантлив художник иконописец като него, и не само.

За своя пристан санданчанката Бианка избира Кюстендил-градът на художниците, чийто образец за подражание остава Владимир Димитров-Майстора.

Бианка Ненова участва в безброй художествени, градски и зонални изложби. Нейните творби са притежание на художествените галерии в Кюстендил, Перник, Пловдив, в частни колекции в Япония, Швеция, Кипър, Македония, Сърбия, Аржентина, Италия и много др. Тя е автор в Международните пленери във „Власико” в Сърбия, в „Осойница” в Македония, в „Св. Лука” и „Пролет” в Кюстендил.

Одобрена от министерството, тя взема участие и в пленера „Струмица”, където по нейни картини правят цветен каталог.

Бианка Ненова не е от художниците, които броят картините си, а се стреми към духовността в тях. Тя има зад гърба си голям художествен опит не само като иконописец, но и като художник десенатор и художник реставратор на обекти с национално значение. Въпреки че работата на художниците реставратори никак не е лека, именно тук Бианка осъществява детската си мечта и участва в реставрациите на Рилския и Роженския манастир, на църквата „Свети Димитър” в Бобошево, църквата „Св. Петка” преди с. Вуково-Кюстендилско, както и в реставрацията на уникалната църква „Св. Георги” в кв. „Колуша“ в Кюстендил.

Тя работи и върху Кордопуловата къща в малкия живописен гр. Мелник, която е атракция не само за българи, но и за чужденци.

Санданчанката остава вярна на себе си и на таланта, с който я орисва св. Лука, и е удостоена с Наградата на Майстора. Тя изписва още църквите „Св. Петър и Павел” в Осоговската планина над Кюстендил, „Св. Димитър” в с. Търновлаг, „Св. Петка” в Шипочано, „Св. Неделя” в Сандански, иконостасите в Ново село на църквата „Св. Марина” и много др.

След толкова успешен труд в името на хората Бианка Ненова в момента създава частна си галерия в Кюстендил. За да разберете света на художничката трябва да се докоснете до благородните ѝ пориви, когато гледате как от зелените дворове с подредени цветя изгряват усмихнати слънца, които са многоликото продължение на живота, и така всеки усеща онази слънчева тръпка, която огрява душата му и се разлива по тялото му.

Такова чудо може да се случи само пред истински талант, който безспорно е орисан за художник, неслучайно роден на Свети Лука, и безспорно е рожба на много любов към това, за което е призван с много хъс и постоянство.

Влизаш в галерията ѝ и попадаш в един вълшебен свят под цветовете на дъгата и те обзема великото чувство на унеса към изящното от този цветен спектакъл, който може всеки да види как грее красота, звучи невидима музика, която излиза от сърцето и душата на жена.

„Обичам да гледам в хората как се запалва огънчето в очите им и как те се наслаждават на това, което съм създала, как поглъщат настроение и се връщат при мене отново и отново. За мене това е най-голямата награда- когато усещам оценката на хората“, разказа  вълнуващо Бианка Ненова. Неописуемата ѝ любов към изкуството продължава да я води по нови друми, и така тя се отдава на картините си с усмивка и виртуозност.

Като орисан художник Бианка върви по пътя на птиците с поетичната си  четка за да стигне до нови бъдещи хоризонти и още много човешки сърца… 

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK