На Срещата на върха в Дубай държавите се договориха за фонд за климатични бедствия

Дубай Снимка: Pixabay

Общо те ще внесат във фонда малко над 300 млн. долара

Създаването на фонд загуби и щети, фокусиран върху спасяването и подпомагането на най-бедните и уязвими страни в света, засегнати от климатично бедствие, е първото решение, договорено на конференцията на Срещата на върха за климата COP28, която започна днес.

Дългоочакваното споразумение за фонда беше одобрено официално на 28-ата среща на върха за климата и посрещната с овации от делегатите. Преговорите за него се водиха неофициално от няколко дни в Дубай, но официалното начало на конференцията в четвъртък следобед позволи решенията да могат да бъдат формализирани.

Обикновено страните могат да спорят с дни или дори по време на цялата конференция, а и след това, за да постигнат съгласие дори по прости въпроси. Фактът, че проектът на споразумението бе приет толкова бързо, е знак за осъзнаването на важността и нуждата от фонд за загубите и щетите.

Споразумението предвижда първоначално създаване на фонд под егидата на Световната банка, който да изплаща пари на развиващите се страни и да е финансиран от богати индустриализирани нации и нововъзникващи икономики и страни, произвеждащи изкопаеми горива, като Китай, държавите от Персийския залив и страната домакин на COP28 - Обединените арабски емирства.

ОАЕ, които домакинстват COP28, ще внесат 100 млн. долара в новия фонд, заяви в четвъртък външният министър на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед. Германия се ангажира с финансов принос в същия размер, а общо държавите ще внесат малко над 300 млн. долара.

"Поздравяваме всички страни за историческото приемане на този фонд за отговор на въздействието върху климата и обявяваме ангажимента на ОАЕ от 100 милиона долара като наш принос", каза Бин Зайед в X.

Великобритания ще внесе във фона до 60 млн. паунда; САЩ - 17,5 млн. долара, Япония - 10 млн. долара. Очаква се в следващите дни богатите страни да обявят стотици милиони постъпления за фонда, който се нуждае от стотици милиарди, за да покрие нуждите на бедните страни.

Ръководителят на ООН за климата Саймън Стий откри официалните преговори в четвъртък с призив за по-голяма спешност в преговорите: "Ние правим малки стъпки. Пристъпвайки твърде бавно от един нестабилен свят, на който липсва устойчивост, към разработването на най-добрите отговори на сложните въздействия, пред които сме изправени", каза той, добавяйки: "Трябва да научим действията за климата да тичат."

"Това е трудно постигнато историческо споразумение, което демонстрира разбирането, че загубите и щетите не са далечен риск, а част от живата реалност на почти половината от населението на света и че са необходими пари за реконструкция и рехабилитация, ако не искаме климатичната криза да преобърне десетилетията на развитие за миг", коментира постигнатото в първия ден на COP28 съветникът на министър-председателят на Барбадос пред "Гардиън". /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK