На пътя при Мурсалево са се свлекли 80 тона скална маса

При инцидента снощи изгоряха товарен автомобил и предната част на електрическата мотриса на влака София-Кулата, снимка: МТИТС
Свлачището, което предизвика тежкия сблъсък между влак и тир край село Мурсалево, се е активизирало от непрестанните дъждове и реално е било с обем от около 80 тона. Около 40 кубика скална маса се е свлякла на трасето, заяви в предаването "Преди всички" по БНР председателят на Агенция "Пътна инфраструктура"инж. Лазар Лазаров.
 
Той каза, че на ската са правени укрепителни дейности с метални мрежи, които да предпазват от по-малки падащи камъни.
Инж. Лазаров съобщи, че и на пътя за Девин има участък, който е пропаднал отново заради свлачище.
 
На пропадналия участък при Мурсалево трябва да се направят укрепителни мероприятия. "Ние сме сигнализирали за многобройни такива точки по пътната мрежа", каза директорът на АПИ.
 
"За съжаление това е свързано с огромни средства, които трябва да бъдат осигурени. На този етап бюджетът на пътната агенция това не може да го направи. За зла ирония на съдбата точно вчерашния ден бяхме в един от управляващите органи по програма "Околна среда", за да кандидатстваме за средства за възстановяване на свлачища по републиканските пътища. Само за възстановяване на свлачището при Мурсалево ще са необходими между 1,5 и 2 милиона лева", допълни Лазаров.
 
Очаква се движението по жп участъка Бобошево-Кочериново да бъде възстановено преди обед, увери управителят на БДЖ "Пътнически превози" Димитър Костадинов.
 
Създадена е организация за превозване на пътниците с автобуси между Дупница и Благоевград. Няма проблем за придвижването на пътниците от малките гари.
 
Димитър Костадинов оцени като професионална реакцията на машиниста и превозната бригада при инцидента.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK