На поетична вечер в Благоевград представиха списание „Пламък“

снимки: Младежки дом - Благоевград

Премиера на брой 4 от 2011 г. на списание „Пламък” събра над 100 културни дейци и общественици в залата на Младежкия дом в Благоевград. Поетичната вечер започна с рецитал на доц. д-р Златко Павлов - преподавател в Катедрата по театрално изкуство към ЮЗУ „Неофит Рилски”, който представи автори, поместени в списанието – някои от които вече не са между живите.

В този брой са представени 60 автори от Благоевград. Публиката чу вълнуващи творби на Асен Якимов, Ангел Марин, Спас Марянов, Димитър Бундов, Иван Кантуров, Георги Савеклиев, Славка Тодева, Филип Стойчев, Георги Тишинов, Стоян Димитров, Надка Васева,  Борислав Владиков, Благо Прангов и на други автори. В музикална пауза на пианото свири 8-годишната Лидия Драготинова – лауреат на международен фестивал.

Събитието беше организирано от редакцията на сп. „Пламък” и Общински Младежки дом – Благоевград.

Главният редактор на сп. „Пламък” - известният литературен критик Димитър Танев, направи задълбочен обзор на броя на списанието, като се спря не само на много доброто и твърде разнообразното представяне на авторите от Благоевград, но и на перипетиите в осъществяването на този забележителен и обемен брой на списанието.

Той специално благодари на спомоществователите за излизането на броя – инж. Стефан Стоев и фирмата Хидроват” – АД Благоевград , с изп. директор инж. Кирил Гоцев.

Популярният в Пиринския край поет и писател Георги Константинов, автор на десетки поетични сборници и на забележителни произведения в проза за деца, лауреат на международни литературни награди, председател на Българския ПЕН-клуб, представи вълнуващ рецитал, характерни стихове от най-новия си поетичен сборник „Врана в снега”, възприети с възторг и дълбоко съпреживяване от всички дошли на срещата.

След това водещата - поетесата инж. Лена Гоцева, даде думата на присъстващите. Поетът Йордан Тонев посочи, че в община Благоевград сега живеят и творят над 80 автори, издали поне по една художествена книга – поезия, проза, литературна критика. Той изтъкна, че бр. 4 на сп. „Пламък” е своеобразна антология на благоевградските автори, която може да се издаде и в отделна книга точно в този си вид с 60 автори. Тонев изрази благодарности и впечатления от нееднократното представяне на поета Георги Константинов пред благоевградската читателска публика, като подчерта македонските му и северняшки родови корени и му пожела да сътвори голямо епично произведение в лиричен план на тази тема.

Думата взе и поетът Панчо Панев, член на Съюза на българските писатели. Той проследи историята на сп.” Пламък”, ролята и мястото му в литературните процеси, както и яркото присъствие на благоевградските автори в съвременната българска литература.

Литературният критик и поетеса Красимира Кацарски, член на СБП, подчерта в своето изказване многообразното представяне на литературния Благоевград в най-значимото съвременно литературно списание, което излиза вече 88 години, паметни за българската литература. Тя пожела и на редакцията на списанието и за в бъдеще и да отразява развитието на благоевградските автори, като им отделя достатъчно внимание и достатъчно страници.

 

КОМЕНТАРИ

hristo spiriev-blagoevgrad14:52 - 03.02.2014
prez 2006godina izdadohte patepisa mi za ivan gologanov'za koeto blagodaria.sega izpratih nova statia za veda slovena.sadarja novi danni za ivan gologanov i negovite vazgledi za etnosite v balgaria.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK