На избори в Македония. Груевски или Заев?

Снимка: БГНЕС

В неделя са местните избори в Македония, на които ще участват кандидати за кметове и съветници от 19 партии и коалиции, а 64 представляват Граждански комитети. От 260 кандидати за 80 общини и столицата Скопие 15 са жени, предаде репортер на БГНЕС. За да бъде избран даден кандидат за член на първия кръг пред урните трябва да застанат най-малко една трета от имащите право на глас, а от тях половината трябва да подкрепят един човек. Ако не бъде събрано необходимото мнозинство, след две седмици ще има втори кръг. Вчера гласуваха 1882 души, намиращи се в поправителни домове или затвори, както и хора, които не са в състояние сами да отидат до урните и са поискали помощ от общините. Местните избори ще се проведат в 3840 избирателни секции. Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев начело на Република Македония като премиер и първият вот след продължилата близо две години политическа криза, които са организирани без участието на Груевски в изпълнителната власт.

По време на няколкоседмичната предизборна кампания основната битка се водеше между двете най-големи македонски партии - ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и СДСМ на Зоран Заев. По време на всички предизборни срещи и митинги Груевски определяше Заев "като човек, който не милее за националните интереси и като политик, който предава знамето, името, идентичността и езика на страната". Според Груевски след идването на власт на Зоран Заев в Република Македония е настъпил "пълен мрак" - заплатите са започнали да намаляват, спряло е увеличението на заплатите, чуждите инвестиции рязко са намалели, а икономиката е започнала рязко да спада и да се срива". Груевски и най-приближените му съпартийци и контролираните от него медии използваха и Договора за приятелство, който бе подписан на 1-ви август от Зоран Заев и Бойко Борисов, за истерична антибългарска кампания. Тук трябва да се отбележи, че в техните предизборни клипове се използваха и изказвания на български политици. Таза кампания ще бъде запомнена и с това, че ВМРО-ДПМНЕ за пореден път отказа да участва в телевизионни дебати. Зоран Заев от своя страна многократно повтаряше, че "на 15-ти октомври Македония ще нанесе окончателния удар на Груевизма". "На 15-ти октомври може да пада сняг, може да вали, а може и да не вали, но едно е сигурно - в неделя пада Груевски", каза Зоран Заев по време на един от последните си предизборни митинги в родната си Струмица.

ДСИ на Али Ахмети използва предизборната си кампания да повтори основните си приоритети, които са предимно външнополитически - членството на Република Македония в ЕС и НАТО. Ахмети на няколко пъти определи Договора с България като положителен факт. Право на глас имат 1 814 644 души. От тях 1 735 682 гласоподаватели живеят в страната, а останалите с право на глас 77 071 са в чужбина. Втори кръг на местата, където няма излъчен победител в първия, ще се проведе на 29 октомври./БГНЕС



 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK