На Еньовден: Десетки браха билки и посрещнаха изгрева край китното село Делчево

снимки: Община Гоце Делчев

Гоцеделчевското село Делчево за поредна година бе домакин на Летния фестивал „Еньовденски тайнства", който се проведе през почивните дни. Основен организатор отново бе Община Гоце Делчев. 

Въпреки лошото време и изсипалия се благодатен за земеделците дъжд, десетки деца и възрастни не пропуснаха и тази година да се потопят в магията на приказното Делчево и летните тайнства на Еньовден.

Първият ден от фестивала бе посветен на традициите, свързани с празника Еньовден. Тазгодишният фестивал стартира със състезание по колоездене, което тръгна от Гоце Делчев и отворените на площада в китното планинско селце творчески ателиета по рисуване, дърворезба, изработка и плетене на бижута и други.

В събота деца и възрастни се включиха в приключенческата разходка, по време на която браха уханни билки, а млади момичета пресъздадоха стария тайнствен ритуал "Мълчана вода" в местността „Вълчова тумба".

Музикалната програма откриха невероятните малчугани от ОДЗ „Джани Родари” в Гоце Делчев и прекрасните танцьорки от Танцова формация "Неврокопчанки" на Костадин Гьоргов.

Гласът на малкия неврокопски славей Даниела Георгиева буквално събуди планината и фестивалното село Делчево в съботната вечер. Фолклорна група от село Катунци също бе гост със своите изпълнения в курортното селце.

С посрещане изгрева на слънцето в 5 часа сутринта в неделя и бране на уханни и лековити билки на "Вълчова тумба" започна вторият фестивален ден в Делчено. С еньовски венци, изработени в специална работилница, се закичиха участниците във феста. Интересна демонстрация направиха познавачи и разказвачи на магически еньовски тайни за билките, а сръчни кулинари подредиха изложба от местни ястия.

Гвоздеят на фестивала и тази година бе посланието и благословията на Еньовата буля, както и минаването през венеца от прясно набрани еньовски билки и цветя за здраве, късмет, благополучие и сбъдване на желания. 

Голям интерес за участниците в летния фестивал в Делчево предизвика изложението “Еньовски чародейства”, в което празнични еликсири забъркаха “Магически Еньовски билки” - Клуб “Етнография” и клуб “Даровете на Земята” при ПГ по МСС “Пейо Яворов” Гоце Делчев, НПГ “Димитър Талев” и организираният благотворителен пазар „Билки за лек и вкус” – съвместно със  Сдружение „Хроника срещу рака”, жените от Клуба на пенсионера в Гоце Делчев и школата по рисуване на Николай Маринов.

В еньовската музикална палитра участие взеха „Вива денс клуб“ с ръководител Ани Лефтерова, фолклорни състави и групи от с. Мусомища, "Голешовски фантове", „Горнополска песен“ - с. Овчарци, община Сапарева баня, и местната известна изпълнителка на македонски песни Боряна Карпузова.

 

снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев
снимки: Община Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK