На Цветница с жизнерадостна усмивка в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

На този празник най-голямата атракция по пазари и магазини са именно цветята

Едва ли има българин, който да не се възхищава и да не се радва на красотата и аромата на пъстрата цветна картина от подредените цветя на пазарите и в магазините или по дворовете в град Кюстендил.

Установено е, че хората обичат най-много цветята, музиката, книгите, слънцето, усмивката, а защо не и шоколада. Вчера най-голямата атракция бяха цветята, кюстендилци се тълпяха на пазара и в цветните магазини и купуваха ли купуваха, някои дори и в кашони ги отнасяха към домовете си.

Поводът е християнският празник Цветница-Връбница, а и нашенци са в тази категория хора, които обичат красивите неща, но има и друга причина, че много от гражданите от този югозападен град носят имената на цветя.

От няколко дни на пазара в града се тълпят много хора и купуват цветя не само за това, че е пролет и трябва да си обогатят градинките, но и да подарят на техни приятели и близки именици, които носят имената на цветя на този красив български празник, който води началото си от векове. 

Цветница неслучайно се явява като ключов елемент от цялостната ни културна традиция и митология, която спомага за съхраняването на българския дух  към красивото в живота и възпитава с местните си обичаи и традиции в съхранение на българщината и общочовешките ценности.

Въпреки превратностите на времето, тази традиция не е изчезнала, та още отпреди турското робство, от градинката на красивата българка Гергана от с. Бисерча с „кичести шибои”, „ружи шарени”, „жълта латинка”, или „бял крем чисто сребърен”,” теменужка дъхава”, „ален божур” и др. от поемата на Петко Славейков - „Извора на Белоногата”.

Любовта на Гергана към нейните цветя и към личния ерген Никола, отказала да отиде в сараите и капиите на везира с богатства и с 300 прозорци, показват силата на любовта ѝ към цветята и към любимия. Показват морала, вярата и скромността на тази българка, която заплаща с живота си това, че е отказала на везира, след което сянката ѝ била вградена, а тя залинява и умира. 

Освен това тази традиция е свързана с желанието на хората за красота и естетика, но и със стремежа им за здраве, плодородие, благоденствие и за щастие в семейството, защото именно настроението довежда до тези ценности съхранени, чрез празниците като Лазаровден и Цветница, следвани от Великден.

И символ на този празник е и върбовата клонка, която се освещава и с нея се закичват вратите на къщите, главите на животните и косите на младите момичета, или се увиват около кръста, за да премахват болките на работливите стопани. И с най-ясното желание за здраве, щастие, плодородие и благоденствие.

А младите момичета, които са били лазарки, отиват на Цветница на реката и пускат венчетата с върбови клонки и цветя и гадаят коя първа ще се задоми или тайно си пожелават кой да бъде техният избраник за жених. От обредни хлябове във формата на кукла се откъсват малки късчета, които се наричат за нещо съкровено и се пускат по водата за да гадаят и предричат и за да се сбъдват желанието им за обич, любов, щастие.

Този цветен празник носи още името Цветна неделя или Вая и той е свързан с православието и на него тържествено се посреща Иисус Христос по древните предания се изпълняват и различни ритуали в различните места.

На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя, дървета, растения и зеленина като: Здравко, Роза, Теменужка, Латинка, Цветинка, Маргарита, Далия, Камелия, Елица, Магнолия, Малинка, Ралица, Карамфила, Детелина, Жасмина,Незабравка, Невена, Петуния, Лилия и много други.

Но на кюстендилския пазар най-много вчера се купуваха петунии, шибои, рози, бегонии, мушката, магнолии и др. от щанда на Лилия Георгиева - резултатът от любовта ѝ към цветята и многогодишния труд на цялото ѝ семейство от няколко години, в чието производство се включват и най-възрастните, и най-малките.  

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//