На 9 385 души в Кюстендилско изтича срокът на личните карти

снимка: novini.bg

На 9 385 жители на Кюстендилска област изтича срокът на валидност на личните карти до края на тази година, напомнят от пресцентъра на полицията.

Притежателите им трябва да подадат заявления за подновяване в срок до 1 месец . В рамките на този месец не се  налагат санкции, но не могат да се ползват пред институциите личните карти, които са с изтекъл срок на валидност.  

Задължителният български документ за самоличност е личната карта. Първата лична карта се издава безплатно на лица, навършили 14 години . Ако в срок до 1 месец след навършването на тази възраст родителите, настойниците или попечителите не са направили необходимото, им се налага глоба в размер от 20 до 150 лв.

За повреден, изгубен или унищожен български личен документ глобата е от 30 до 200 лв., а при повторност – от 50 до 300 лв.

Паспортите на българските граждани подлежат на връщане до 3 месеца след изтичането на срока им на валидност. Те се връщат на звеното на МВР, което ги е издало. Ако паспортът не се върне в тримесечния срок, се налага глоба от 20 до 150 лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK