Мъжът, самозапалил се пред президентството, е с опасност за живота

снимки: личен архив

51-годишният Димитър Димитров от дупнишкото село Крайници се самозапали днес до фонтана пред сградата на президентството, съобщи vesti.bg.

Служители на Национална служба "Охрана" (НСО) са се намесили и бързо са изгасили пламъците, обхванали мъжа.

Пострадалият е с 25% изгаряния и с опасност за живота, каза проф. Огнян Хаджийски, началник на Клиниката по изгаряния в болница "Пирогов".

Опасността за живота му обаче идвала от токсичните газове, които е вдишал.

Изгарянията са по главата и ръцете, като в момента той е настанен в противошокова зала на лечебното заведение и е на апаратно дишане.

Преди 15 дни пациентът е получил инфаркт, лекуван е в Трета градска болница и е бил с високо кръвно налягане. Всичко това утежнява прогнозата и я прави особено сериозна по отношение на живота му, обясни проф. Хаджийски.

Направено е каквото трябва – пациентът е интубиран, поставен е на специално легло, на системи и обезболяващи, добави той.

Пациентът не е казал нищо, само, че го боли и му се пие вода. Сигналът за самозапалването е бил подаден в 13:35 часа на спешния телефон 112.

Първоначално мъжът е стоял до фонтана пред президентството и не се е движел, разказаха свидетели на инцидента. След минута просто е пламнал. Самозапалил се е с бензин.

"Малко след 13.30 ч. мъжът е бил в района на шадравана до сградата на президентството, като по никакъв начин не е показвал, че има намерение да се самозапали. Изведнъж трима от обектовата охрана на президентството чуват силен вик и на секундата тръгват към самозапалилия се", съобщи Нели Иванова от пресцентъра на НСО.

Тя посочи, че служителите на НСО са реагирали незабавно и с помощта на пожарогасител, са успели да погасят пламъците. След това се обадили на тел. 112, на място са пристигнали коли на "Бърза помощ" и пострадалият е бил откаран в „Пирогов".

Димитър Димитров се е занимавал с ковано желязо. Около мястото, където се е запалил, има разхвърляни негови визитки.

Димитър е от с. Крайници, община Дупница. Пред БТА баща му - Кирил Биволев от селото, разказа, че синът му от четири години живеел в София с втората си съпруга.

По думите на баща му Димитров нямал проблеми нито от материално естество, нито е злоупотребявал с алкохол.

Има дъщеря от първия си брак, студентка в икономическа специалност. Никога не се е занимавал с политика, това не го е вълнувало.

"Има златни ръце, правеше даром ковани огради и врати на хората в селото, подари дори кръста на черквата в Крайници", разказа бащата на Димитров.

Той спомена, че синът му е имал отскоро проблеми със сърцето, които възникнали от дългогодишната му работа като ковач. Бащата на пострадалия вече е заминал за София, за да види сина си, съобщи още БТА.

Това е четвърти случай на самозапалване у нас за по-малко от месец.

На 18 февруари млад мъж се запали в центъра на Велико Търново на бул. "България". Той се заля с бензин на пешеходна пътека и се подпали със запалка. Въпреки опитите на случайно минаващ възрастен мъж да го спаси, отчаяният човек по-късно почина. Самозапалилият се обяснил на спасителя си, че го е направил, защото е отчаян от живота.

36-годишният участник в протестите Пламен Горанов се самозапали рано сутринта на 20 февруари в знак на протест пред общината във Варна. Той почина на 3 март. В негова памет 6 март бе обявен за ден на национален траур.

На 26 февруари 53-годишенният Венцислав Василев се самозапали в сградата на Община Раднево, област Стара Загора, пред очите на портиерката на общината. Пострадалият бе приет в Клиниката за изгаряния в Пловдив със 71% изгаряния и почина на 10 март.
 

снимки: личен архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK