Мъжко хоро играят за втора година на Йордановден в ледените води на Благоевградска Бистрица

Снимки: Infomreja.bg

Десетки смели мъже ще скочат и тази година във водите на река Благоевградска Бистрица, за да се преборят за богоявленския кръст, който се хвърля за здраве на 6 януари – Йордановден.

Ритуалът ще започне от 10.30 часа на моста между пл. ”Македония” и Регионален исторически музей, откъдето ще бъде хвърлен светият кръст.

Миналата година светинята извади 26-годишният Георги Соколов от квартал "Грамада", а заедно с него в ледените води се хванаха на мъжко хоро всички участници.

От 11.00 часа на площад „Македония” ще се отслужи водосвет на бойното знаме на Военно формирование 26 400 в Благоевград.

На 6-и януари се навършват и 168 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев. В знак на признателност към делото на големия патриот в 11:30 часа благоевградската общественост ще преклони глава пред неговия бюст-паметник, който се намира на площад „Народни будители”.

Първият четвъртък от новата 2016 година обединява в едно вяра, история, български дух и смелост. Тези качества ще засвидетелстват участниците в традиционното потапяне в ледените води на река Благоевградска Бистрица за здраве, късмет и благополучие през цялата година.

 

26-годишният Георги Соколов от кв. "Грамада" хвана богоявленския кръст миналата година в Благоевград, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//