Официално пускат движението по моста за Покровник

Снимка: Infomreja.bg

На 13 декември 2021 година затварят моста. Обходният маршрут и до днес е през Зелендолско шосе

Официално пускат движението по моста за село Покровник и околните му населени места.

На 21 декември в 14 ч. ще се състои кратка церемония при новоизграденото съоръжение.

С пускането на моста в експлоатация, се облекчава значително трафика за 5 села в община Благоевград – най-голямото сред които е именно Покровник.

Вече две години се използва обходен маршрут от Благоевград през Митницата до селата.

Припомняме, че старият мост, който бе разрушен, поддаде след проливни дъждове. На негово място изградиха нов и надежден.

Въпреки завършените ремонтни дейности до този момент мостът не бе свободен за движение, тъй като се очакваше резултат от изследването за товароносимост на съоръжението. По-рано този месец Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ одобри подробния устройствен план, което даде възможност и Общинският съвет гласува приемането му.

Движението ще бъде пуснато от представители на институциите, сред които: г-жа Десислава Паунова – член на управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура, областният управител на област Благоевград г-жа Мария Димова,  кметът на община Благоевград Методи Байкушев, председателят на общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, Иван Кунев – Управител на областно пътно управление – Благоевград, строителят на обекта и кметовете на селата в близост.

Предстои назначаването на Държавна приемателна комисия и издаването на Акт 16 и разрешението за ползване. Инвестицията е за близо 10,5 млн. лв., а средствата са от бюджета на АПИ.

Новият мост е с дължина 134,2 м.

След проведена през 2022 г. процедура по ЗОП проектирането и изпълнението на строително-монтажните работи на съоръжението бяха възложени на ДЗЗД „Мост Покровник“, в което участват: „Грома Холд“ ЕООД и „Пътпроект“ ЕООД. Строителният надзор е осъществен от ОБЕДИНЕНИЕ „НАДЗОР ЮГ“, в което са: „ПЪТКОНСУЛТ 2000“ ЕООД и „КОНТПАС“ ООД. Реалните строителни работи на обекта стартираха в средата на март тази година. Преди построяването на новия мост беше изградено и допълнително техническо съоръжение за преместване на инженерните комуникации, които преминаваха в района.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК: "Хронология на покровнишкия мост": Бави ли се строежът или просто се спазва законът?

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK