Мъж от Косово е под стража в кюстендилския арест, екстрадират го в Италия

Снимка: Infomreja.bg

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София

Окръжният съд в Кюстендил взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на гражданин на Република Косово, издирван с Европейска заповед за арест от Италия.

Hasan K., на 57 години, е задържан при гранична проверка на излизане от страната на ГКПП – Гюешево. При извършена проверка е установено, че лицето е обявено за международно издирване, с цел екстрадиция по силата на Европейска заповед за арест, издадена от съдия при гр. Бари, Италия, от 16.01.2024 г.

Чуждият гражданин се издирва във връзка с провеждано против него наказателно производство за 3 престъпления – улесняване на незаконна миграция в съучастие, използване на фалшиви документи и подправяне на официални документи от частно лице, се посочва в искането на съда за вземане на най- тежката мярка за неотклонение.

Темида приема, че е налице валидна Европейска заповед за арест. Описаните деяния представляват престъпления и по българския НК, като за тях е предвидено наказание „лишаване от свобода“. Предвид липсата на уседналост и трайни връзки с България, съдът счита, че не може да се опровергае опасността от укриване. За обезпечаване хода на същинското производство по екстрадиция, с цел ограничаване на неговата мобилност, Хасан е задържан до приключване на производството по предаване на исканото лице.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK