МВР спира даренията, но с ”приемливи изключения”

снимка: infomreja.bg, архив

МВР ще спре частните дарения, но ще прави "изключения, които са общоприемливи". Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който обеща до дни радикално развитие по въпроса.

Той даде пресконференция, на която обяви какви мерки ще бъдат предприети по механизма за оценка на напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Една от критиките на Европейската комисия беше именно, че даренията трябва да бъдат спрени, защото пораждат съмнения за корупция.

"Мисля, че ще бъде приемливо за всички граждани, ако се позволи на общини и на общински съвети както досега се случваше, да стимулират съответните полицейски управления с горива, но конкретно насочени за обход на патрулните автомобили по населените места. Може би може да се замислим и за някои други 2-3 такива изключения, но не повече", каза Вучков, цитиран от БГНЕС. Той добави, че става дума за сродни на МВР институции или служби от чужбина, на които периодично им се налага да даряват техника на ведомството, като това става по специални клаузи.

Според него и сега даренията не са в големи суми. Например даренията от общини, които са основно горива, за първите 6 месеца на тази година са 142 000 лв., а други държавни органи са дарили около 133 000 лв. Вучков посочи, че има и търговски дружества със 100% държавно участие, за които също може да се направи преценка. Той даде пример с фирмата "БМВ", която е собственост на МВР и оборудва техника по границите и летищата по "Шенген".

"Изключенията, които биха били допустими може би трябва да се ограничат в този порядък, защото когато става дума за физически лица или търговски дружества с частно участие е трудно да си представим, че впоследствие, ако има проверка или разследване то ще бъде съвършено безпристрастно", посочи зам.-министърът, който призна, че тази практика крие много морални дефицити, съобщи БТА.

Вучков обеща, че в понеделник-вторник ще има радикално развитие по въпроса с даренията за МВР. Тогава министър Цветан Цветанов ще се върне от отпуска. Междувременно министърът обяви пред в. "Труд", че МВР няма да приема дарения от фирми и граждани от 1 септември и ще подпише заповед до звената на министерството на 15 август. Това става, след като лично Бойко Борисов заяви, че трябва да бъде направено. Неотдавна пък финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков заяви, че дарения, предоставени от разследвани или осъдени, трябва да бъдат върнати.

Преди три дни от МВР официално заявиха, че са получили само 247 647 лв. кеш от обявените над 15 млн. лв. дарения за първото полугодие, но признаха, че отделно са получили 3,6 млн. лв. в натура

Веселин Вучков съобщи още, че общо 28 ще са мерките за изпълнение на изискванията на ЕК. Една от тях ще е подобряването на условията в помещенията за настаняване на задържани в областните дирекции в страната, предаде "Фокус". Той уточни, че МВР е отделило сериозен ресурс за това.

Усилията на вътрешното министерство са концентрирани и в довършване на новата сграда на ГД „Охранителна полиция”. Там се инвестират над 15 млн. лв. Вучков изтъкна и новата сграда на Криминална полиция и новата сграда на ГДБОП, където са предвидени специални стаи за провеждане на разпит, напълно нови арести и специално оборудвани стаи за съхраняване на веществени доказателства. Друга цел на МВР е да достигне до 9000 разследващи полицаи, което значи още 2-3000.

Максималната численост на МВР за 2010 г. по щат е 58 170 души, като за сравнение през 2005 година броят им е бил 66 237. Реално заетият щат към днешна дата е 54 227 служители. /dnes.dir.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//