Министерството на вътрешните работи обяви обществена поръчка за мобилни камери. МВР иска да закупи 20 стационарно-преносими устройства за контрол на скоростта за 2 млн. лева без ДДС, съобщава БНР.

Поръчката е публикувана на 14 ноември. Крайният срок за подаване на оферти е 9 декември. Тя включва доставка, инсталация, настройване, конфигуриране, тестване и пускане в действие на цялото оборудване и софтуер, интегриране с автоматизирани информационни системи на МВР и предаване на данни за генериране на електронен фиш, обучение на работещите с устройствата служители на МВР, техническа поддръжка и гаранционно обслужване на устройствата.

Машините за контрол на скоростта трябва да обхващат поне три пътни ленти, както и да извършват валидно измерване на скорост, заснемане, документиране и разпознаване на регистрационните номера на не по-малко от 95% от всички превозни средства, извършили нарушения.

Друго условие е камерите да засичат нарушения на скоростта на МПС в диапазона от 30 до 300 км/ч по всяко време на денонощието. Също така устройствата трябва да могат да засичат нарушителите при смяна на пътната лента, шофиране в близост (паралелно или един зад друг), както и в случаите на разминаване (изпреварване), а също и при движение в лента за принудително спиране на автомагистрала.

Едно от изискванията на МВР в обществената поръчка е машините да съхраняват минимум 40 000 заснети нарушения, както и да работят поне осем часа със собствена батерия.

Устройствата за контрол на скоростта трябва да съхраняват данните на всички преминали превозни средства, включително и тези без установени нарушения -в т.ч. регистрационен номер, дата, час, място и посока на движение.