МВР: Новите лични документи за самоличност ще имат по-сериозна защита

Снимки: МВР

Концепцията за създаване на новите лични документи е изцяло нова, те ще са с нова визия, дизайн, обяви зам.-министър Моника Димитрова-Бийчър

Лични карти, разрешение за пребиваване и карта за пребиваване са документите, които до края на 2023 г. предстои да бъдат издавани по нов модел, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър. Тя представи планираните дейности за „Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019“ – проект, изпълняван по договор от германски консорциум, спечелил обществената поръчка, съобщават от МВР.

Проектът е важен не само за МВР, но и за всички български граждани, които ще бъдат улеснени при преминаване на границите. „Концепцията за създаване на новите лични документи е изцяло нова, те ще са с нова визия, дизайн, отговарящи на съвременните условия и стандарти за качество и защити“, поясни Димитрова - Бийчър.

Към момента изпълнителят по договора е предоставил цялостен проект, план и график за изпълнение на поръчката по дейности, включително инсталиране и конфигуриране на устройствата (хардуер и софтуер).

Много важен елемент от проекта е заданието за мобилното приложение за електронна идентификация, което улеснява гражданите при ползване на електронни административни услуги. При направения сравнителен анализ с последното предложение за мобилно приложение, т. нар. BGID, функционалността на приложението в договора за български лични документи надгражда спецификациите на BGID и включва много допълнителни функционалности.

Очаква се до края на 2023 г. предсрочен старт на издаването на 3 вида картови документи - лична карта; разрешение за пребиваване и карта за пребиваване. Поетапно вече са предприети стъпки за одобрение на спецификацията за дизайна на бланките на трите вида картови документи, като се договарят дизайна и защитите в тях.

Предстои и одобрение в съкратени срокове на спецификацията за персонализация на трите вида картови документи. В съкратени срокове ще бъде одобрена и спецификацията на интерфейса, свързващ Националния автоматизиран информационен фонд "Национален регистър на българските лични документи" и Системата за управление на персонализацията. Предсрочно ще бъдат осъществени и доставката и монтажът на персонализационните машини.

По думите на представител на консорциума-изпълнител, новите документи за самоличност  ще отговарят на изискванията на най-съвременните технологии, съобразени с европейските стандарти и с подсилена защита. Въвеждането на централизираната система за персонализация ще осигури изцяло ново поколение лични карти, едни от най-сигурните в Европа и в услуга на българските граждани за улесняване на пътуването им.

Директорът на Дирекция „Български документи за самоличност“ Светлана Ценева представи накратко разликата между настоящите лични документи и новите: допълнително ще има електронен носител на информация със записани биометрични данни и електронна идентификация, което ще улесни пътуването с лична карта.

Новите лични документи за самоличност ще имат по-сериозна защита срещу фалшификация, като една от тях е метализирана снимка на гърба на картата. Българските граждани и досега разполагат с документ /паспорт/ с електронен идентификатор, съдържащ биометрични данни – снимка, пръстови отпечатъци и подпис“, поясни Ценева и подчерта, че личните документи няма да се подменят масово с нови, а при изтичането на срока им на валидност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK