МВнР осъжда вандалския акт срещу паметника на Христо Ботев в Одеса

Снимка: МВнР

От ведомството очакват компетентните украински институции да разкрият извършителите

Министерството на външните работи на Република България категорично осъжда вандалския акт срещу бюст-паметника на Христо Ботев в Одеса.

От ведомството очакват компетентните украински институции да разкрият извършителите на този хулигански акт и да ги подведат под отговорност.

Принципна позиция на МВнР е винаги да осъжда поругаването на паметници. Подобни действия са недопустими и не съответстват на отстояваните в България и Европа демократичните ценности. 

България придава голямо значение на зачитането на правата и историческата и културна идентичност на 200-хилядната българска етническа общност в Украйна, което допринася и за много добрите отношения между нашите две държави. 

Генералното консулство на България в Одеса е в контакт с местните власти по случая с повреждането на паметника. 

Временно управляващият генералното ни консулство Мирослав Енков разговаря с началника на Приморския отдел на Националната полиция на Украйна в град Одеса Вячеслав Маковей, според когото бюстът на Христо Ботев сега се намира в полицията и е в добро състояние.

Разследването до момента е показало, че бюстът е бил откраднат в нощта срещу 30 юни с цел предаване срещу пари в пункт за изкупуване на метали. Извършителят на престъплението се издирва.

Началникът на Приморския отдел на полицията в Одеса е поел ангажимент да направи всичко в рамките на възможностите си за поправяне на паметника. Представители на българското национално малцинство в Украйна вече са изразили желание да съдействат за неговото възстановяване.

Генералното ни консулство в Одеса връчи нота на Представителството на Министерството на външните работи на Украйна в Одеса с молба да бъдат предприети необходимите постъпки от страна на украинските компетентни институции за възстановяване и опазване на паметника. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK