МВнР: 12 души остават в неизвестност след пожара в Йонийско море

Снимка: БГНЕС

Двама българи са настанени в лечебно заведение на остров Корфу

12 души остават в неизвестно след инцидента с ферибота в Йонийско море. 7 от тях са с потвърдено българско гражданство. Има съмнения за още двама, но към момента не е изяснена националност. Те са евакуирани и настанени на остров Корфу. Общо на борда на ферибота са пътували 127 български граждани.

Това заяви заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова на извънреден брифинг в МВнР в събота сутрин, предаде репортер на БГНЕС.

Има установена връзка с гръцките власти. На всички евакуирани са осигурени храна и напитки. Сред евакуираните ни граждани има деца. Те са добре.

Двама българи са настанени в лечебно заведение на остров Корфу, един от тях е интубиран, другият е в стабилно състояние.

Днес се очаква българите да бъдат транспортирани до Игуменица, а от там да продължат пътуването си до Италия или да се завърнат в България.

Министерство на външните работи оказва съдействие по всички възможни начини на сънародниците ни, тъй като част от тях са без документи, изгорели са на борда на ферибота, увери зам.-министър Петрова.

Петрова използва възможността да даде и най-актуалната информация, свързана с конфликта в Украйна.

Напрежението в Украйна ескалира. Нашата позиция в случая е ясна, България неизменно продължава да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международни признати граници, включително и териториални води, каза зам.-министърът.

Петрова увери, че МВнР е в непрекъснат контакт с представителството ни в Украйна. В момента има заявени 84 регистрирани граждани там, от които 6 граждани са изявили желание при нужда да бъдат евакуирани.

Тя съобщи, че в близките дни предстои пътуване на министър Теодора Генчовска заедно с министри от прибалтийските страни към Украйна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK