Музикално сдружение „Марин Големинов” изпрати годината с „Феерия по ноти”

Снимки: Личен архив

Както през цялата година, така и на нейния финал Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора” бе домакин и партньор на поредната инициатива на Музикално сдружение „Марин Големинов”. С коледния концерт „Зимни импресии по ноти” сдружението даде последния акорд на програмата си за 2016 г.

Камерната публика от ценители преживя удоволствието от срещата си с пианистката доц. д-р Галина Апостолова, преподавател в Националната музикална академия, сопраното Диляна Георгиева и съвсем младата й колежка Жана Костова.

Трите дами споделиха подчертания си пиетет към френската музикална култура и освен подготвената за кюстендилската публика програма от любими оперни арии, дуети и клавирни творби, представиха в галерията и първия ги съвместен албум „След една мечта”, в който е включен и първият предшественик на френския шасон.  

Освен за изявите, наградите и амбициите на трите изпълнителки, чичко Гугъл разкри и още нещо: едната от тях – родената във Враца Диляна Георгиева, споделя отношението си към света не само чрез музиката, но и с хайку. Според нея, този лаконичен поетичен жанр намира нови гледни точки към познатото всекидневие и ги изразява пестеливо и с лекота.

В съавторство с още две хайку поетеси Диляна Георгиева е издала книгата „Кибритени лодки”, в която стиховете, освен на български език, са и в превод на английски и на руски. Всяка от трите гостенки е намерила както личната си посока за сбъдване на своята мечта, така и мястото си в хармонията на това трио, срещите с което са едно елегантно преживяване.

Музикално сдружение „Марин Големинов” вече готви духовните си изненади за следващата 2017 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK