Музика и поезия събраха в селото на Майстора студенти от НХА и творци от Кюстендил

Снимки: Виолета Атанасова

„Поезия и музика край Струма” е събитието, което за пета поредна година атрактивно се вписа в програмата на студентския пленер „В духа на Майстора” в село Шишковци. 

То дава среща в двора на къщата, където повече от четвърт век е живял великият художник, между местните хора, студенти от Националната художествена академия и кюстендилски поети и музиканти от различни поколения.

По вече утвърдена традиция творческата вечер винаги се открива с изпълнения на тамбурашкия оркестър на Людмила Стоянова към Народно читалище „Искра” и своеобразна изложба от произведенията на жени от селото – майсторки на зелници, баници и погачи. Камелия Борисов а – уредник в художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора”, прочете емблематични страници от книгите на поета Георги Струмски, посветени  на художника.

Тази година музикалната атмосфера на срещата  освен  от младите  тамбуристи, бе създадена и от  известния цигулар Владимир Тасев – лауреат на редица престижни международни награди, както и от китарата на Георги Велков, която съпровождаше представянето на неговите стихове.

Пред многолюдната публика от  шишковските домакини, студентите, участващи  в пленера, и гостите от Кюстендил,  прозвучаха и стихове на Мирослава Салмова, Ева Константин, Виолета Атанасова и атрактивния Александро, който  представи поезията си и на италиански език.

Сред специалните гости на събитието бяха доайенът на кюстендилските художници Недко Каблешков – създател на на новата галерия „Владимир Димитров-Майстора” и неин дългогодишен директор, сегашният директор на културния институт доц. Валентин Господинов, художници от Перник и представители на Съюза на инвалидите в България.

Проливният юнски дъжд първоначално се опита да  обърка  сценария за вечерта, която винаги се провежда на открито, но изгрялото буквално преди залез слънце подреди нещата така, както трябваше,  и внесе  много свежест и атмосфера в творческата среща.  В ролята си на домакин кметът на с. Шишковци поздрави всички и изрази надеждата си студентският пленер да се превърне в емблема за селото редом с името на Майстора.

„Поезия и музика край Струма”  се организира от Народно читалище „Асклепион 1998”,  припомня неговият председател Виолета Атанасова. Откриването на изложбата от студентските творби, създадени в дните на пленера „В духа на Майстора”, ще бъде открита в петък от 18.00 ч. в кюстендилската художествена галерия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK