Муса Палев: Няма да напусна парламента!

Муса Палев, снимка: infomreja.bg, архив

Няма да напусна парламента. Оставам в 43-тото Народно събрание като независим депутат.

Това заяви пред ИНФОМРЕЖА народният представител от ДПС и бивш областен управител на Благоевград Муса Палев минути след изключването му от парламентарната група на Движението за права и свободи. 

Мотивите за отстраняването му са "нарушаване на политически ангажимент и джентълменско споразумение", обясни в кулоарите на НС тази сутрин депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев.

Муса Палев не спазил политическото обещание да не се възползва от преференциалния вот в своя подкрепа и не се отказал от депутатското си място.

"Няма да се откажа, иначе как ще се оправдая пред избирателите, които гласуваха за мен", коментира Палев. 

Той бе категоричен, че по време на предизборната кампания не е работил преференциално. 

"В нито едно населено място не съм призовавал хората да гласуват за мен, а за политическата сила, която представлявам, и това може да се докаже по безспорен начин. Всичките ми изяви са документирани и заснети", подчерта изключеният депутат.

Въпреки решението на парламентарната група, той заяви, че не се чувства обиден.

"Времето ще покаже кой е крив и кой - прав", допълни още Муса Палев. 

Освен него, парламентарната група на ДПС изключи и другия си депутат, избран с преференциален вот - Гюнай Хюсмен - бивш кмет на Исперих. Хюсмен е освободен и като общински председател на ДПС в Исперих.

"На две изрични срещи преди изборите и двамата изключени господа поеха ангажимент, заедно с всички останали хора в листите, целенасочена кампания за преференциално гласуване да не се организира в тяхна подкрепа", каза Кърджалиев и добави, че другият поет ангажимент е дори преференциален вот да има за някого, той да не се консумира.

Хюсмен измести от сигурното място в Народното събрание бившия шеф на здравната комисия Нигяр Джафер, а Палев - бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев.

И двамата народни представители остават в парламента. След решението на ДПС независимите депутатите вече са трима, заедно с Ана Баракова, която напусна групата на БДЦ.

Според парламентарния правилник те не могат да се обединяват в група или да се присъденият към съществуваща. Ако двамата изключени решат да подкрепят кабинета на Бойко Борисов, тогава се оформя мнозинство от 121 депутати между ГЕРБ (84), Реформаторския блок (23), АБВ (11) и тримата независими, пише Дневник.

 

КОМЕНТАРИ

111121:31 - 29.11.2014
Вчера България стана свидетел на поредния политически скандал, който е толкова невероятно гръмовен и показва безнаказаната нахалност на ДПС, че вече никой не обръща внимание – или не иска да обръща. Медийният комфорт на ДПС отдавна е гарантиран от Делян Пеевски, но това, което Движението за права и свободи си позволи с отлъчването на двама свои депутати, преминава всякакви граници. Защото то е директно нарушение на рамката на законите на България. Директно нарушение на рамката на Изборния кодекс. И нарушение, което ще се размине безнаказано на ДПС. Така, както им се размина безнаказно признаването като партия преди вече над 20 години – в пълно противоречие с Конституцията на Република България. Защото нашата Конституция забранява създаването на партии на етническа основа, каквато е ДПС. 20 и повече години законът не важи за ДПС – и писан, и неписан. В Изборния кодекс на Република България е написано, че преференцията е право при избори. Не е записано, че дадена партия следва да търпи наказание, защото изключва от парламентарната си група законно избрани с преференция народни представители. Неписано правило обаче е, че това е нарушение – на морал и на закон. А моралът е основата на правото и закона – юристите в ДПС трябва да са много наясно, освен ако не са спали още от първата си лекция в университета. Какво означава „джентълменско споразумение да не се ползват преференции” - причината Муса Палев и Гюнай Хюсмен да бъдат отлъчени от ПГ на ДПС? Може ли аз да си сключа едно джентълменско споразумение с НАП да не ми взима данъци? И едно с МВР да не ме спира за превишена скорост? Или още едно в магазина да не ми обръщат внимание, като си вземам без пари каквото ми трябва? Май не става. За ДПС обаче става да махнат Муса Палев, срещу когото имаше такива големи протести в Благоевград по времето на Орешарски и Гюнай Хюсмен няма проблем. Защото на някой не му харесва, че в парламента не влезли Нигяр Джафер и Ахмед Башев. Един ДС кадър по-малко да има и веднага мъка в турскосиньо настана. ДПС е символ на модела „Кой” не само защото Делян Пеевски е там. По писаните закони Движението умело лавира и използва хитро натрупаното си влияние. Но истината има едно необикновено свойство – винаги излиза наяве, рано или късно. Излезе и сега за ДПС, за пореден път – покрай евроатлантическите еквилибристики Движението за права и свободи е просто символ на нечистоплътността на Прехода. И на отчаянието на българите от всичко политическо. Така че г-н Местан да си спести подмазването за омразата – да, аз мразя някой да нарушава закона, да го заобикаля и да му се разминава. Той явно обича – маските отдавна паднаха.
реалист13:54 - 29.11.2014
Никакво напускане Муса. това е нашият глас. Ние искаме Муса, никой друг.
wta07:33 - 29.11.2014
ДПС ДА СЕ ПРЕКРЪСТИ НА ДС , С ТОЗИ СИ ХОД АГЕНТИТЕ САФА , ПАВЕЛ , МАНОЛ И ДРУГИТЕ ОТ ЦЕНТРАЛНОТО РЪКОВОДСТВО ПОГРЕБВАТ ПАРТИЯТА ,ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИЯТ ВОТ Е ЗА ТОВА И ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДА СЕ ПОЧУВСТВАТ ВАЖНИ , НО НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ДА ГО ДУХАТ ДОНОСНИЦИТЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ,ТЕЗИ СЪЩИТЕ КОЙТО ПО ВРЕМЕ НА КОМУНИЗМА ТОРМОЗЕХА НАШИТЕ РОДИТЕЛИ , СЕГА ИСКАТ И ДЕЦАТА ИМ ДА ДЪРЖАТ В МИЗЕРИЯ , ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ПАРТИИ ДА СЕ ОТВОРЯТ ЗА ПОМАЦИТЕ СЕГА ВИ Е ВРЕМЕТО И ПРИ ТЯХ ИМА МНОГО БУДНИ ХОРА НО ДЪРЖАВАТА Е АБДИКИРАЛА ОТ ТЕЗИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА , И ТАМ АКО НЕ СИ С ДПС ПРОСТО ЗАГИВАШ
gigi00:02 - 29.11.2014
palev e bil obeshtal dal e djentalmentska duma sega go razbrahte che e putyo ama licemerstvate tova priznavam za partiq evalla pederasite nikoi gi ne iska

FACEBOOK