МС одобри два договора с Китайската национална фармацевтична корпорация

Снимки: МС

Те са за външна търговия за доставка на лекарствени продукти за лечение на COVID-19

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание.

Правителството одобри два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването предстои да сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия.

Съгласно първия договор МЗ ще закупи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. на стойност 582 858, 60 щатски долара.

Вторият договор предвижда България да закупи 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. на стойност 46 200 щатски долара.

Лекарствените продукти са необходими за лечението на пациенти с COVID-19. Въз основа на споделените от страни с опит в лечението на COVID-19 – Китай и Италия, както и от Центъра за контрол и превенция на заразните болести – Атланта, данни от клинични протоколи и препоръки се установява, че лекарствените продукти хидроксихлорохин и азитромицин се използват в различни комбинации при лечението на заболяването.      

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб е увеличило многократно търсенето на лекарствени продукти, за които има данни, че повлияват положително болните и потискат развитието на вируса.

Всички държави, в това число и България, изпитват затруднения при осигуряването им, поради което и със Заповед № РД-01-141 от 20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването се забрани износът на лекарствени продукти на хининова основа с цел задоволяване на нуждите на българския пазар.

Договорите ще бъдат подписани във възможно най-кратки срокове.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK