МРРБ включва домоуправителите в специален регистър

Снимка: МРРБ

Така ще се гарантира на хората, че ще получат качествена услуга

Санирането на сградите е само част от въпросите, които трябва да намерят своето решение с промените в Закона за управление на етажната собственост. Целта на измененията е да се създаде режим, който да предполага по-лесна комуникация в сградите в режим на етажна собственост и много по-лесно управление на общите части, които са важни за всеки един от нас. Това заяви Гергана Благиева – директор на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ в интервю за телевизия „България он еър“.

В предстоящите промени на закона ще се разпише и много подробно професионалното управление на сградите от частни фирми, дружества или юридически лица. Те ще бъдат включени в специален регистър в  МРРБ. Преди да бъдат вписани в регистъра, те ще преминат квалификационно обучение, което е продължително и доста сериозно.

„Вписването в регистъра по някакъв начин ще гарантира, че когато хората си изберат определена фирма от него, домоуправителят ще предложи качествена  услуга“, каза Благиева. По думите й е важно хората да разберат необходимостта от внедряване на мерки за енергийна ефективност, защото общите части са част от нашата собственост.

„Процентът идеални части в нотариалния акт са наша отговорност, трябва да се погрижим за него. Затова с  промените в ЗУЕС първо ще създадем умения и механизми хората да погасяват редовно вноските, които се събират в етажната собственост за управление и поддържане. Трябва  регулярно да постъпват и вноските за ремонт и обновяване на сградата. Трябва да създадем умения общите събрания да се провеждат по-безпроблемно, защото всеки знае че, когато се сложи обява за общо събрание, в деня на събранието отиват много малка част от хората, няма кворум, т.е. то се проваля, обясни още Благиева.

Промените в закона трябва да доведат до по-добро управление, до повече ангажимент на собствениците. Целта, която си поставя този закон, и стратегията, която се разработва в момента, е един обновен и добре поддържан сграден фонд.

Гергана Благиева  коментира и доклада за състоянието на сградите у нас. Тя почерта, че с него не е правена детайлна оценка за техническото състояние на всички сгради, защото всяка има своите особености. Такава оценка ще има в техническите паспорти. "Ние направихме подробен анализ за състоянието на жилищния сграден фонд. На него ще стъпи  дългосрочната стратегия за саниране в страната с хоризонт 2050 г., която ще представим в ЕК. От анализа стана ясно, че 7 процента от сградите отговарят на изискванията, което означава, че имаме тежката задача останалите 93 процента  да ги обновим“, обясни още Благиева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK