МП: Съществено подобрени са условията в затвора в Белене

Снимки: МП

Целта на проверката е свързана с изпълнението на основните препоръки, дадени при предишни проверки – в случая последната е била през 2019 г.

Постигнат напредък във всяко отношение в затвора в Белене, отчита проверка на Националния превантивен механизъм (НПМ) към Омбудсмана на Републиката. Целта на проверката е свързана с изпълнението на основните препоръки, дадени при предишни проверки – в случая последната е била през 2019 г.

В доклада след посещението на о. Персин, извършено през миналия месец, се казва, че изцяло са ремонтирани зоната за повишена сигурност и трите корпуса на затвора, изцяло е подновена дограмата на спалните помещения, спазена е изискуемата квадратура от 4 кв. м. при настаняване на лицата.

И още: всяка сграда разполага със собствена столова, фитнес зала и тенис-маса. На всеки етаж, за всяка група, има отделна баня с достъп до постоянно течаща топла вода. Във всяка група има обособен кухненски бокс.

Спалните помещения са в добро състояние, със собствен санитарен възел. В кухнята на затвора се поддържа необходимата хигиена, не са постъпили оплаквания за качеството или количеството на предоставяната храна.

В училището на затвора се обучават около 50 лишени от свобода, като през тази учебна година за пръв път са открити и нови паралелки за обучение на ученици в 5-и, 6-и и 7-ми клас.

При тази планова проверка екипът на Омбудсмана е посетил още затворническо общежития от открит тип „Белене“, където се констатира трудова ангажираност на максимален брой лишени от свобода и общежитие  „Велико Търново“, в което НПМ отчита също цялостен напредък в подобряване условията на живот.

НПМ отправя препоръки към Министерството на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за отпускане на допълнителни финансови средства за саниране на сградния фонд и други дейности.

През тази година Националният превантивен механизъм към институцията на омбудсмана отбеляза своята 10 годишнина. В групата на ежегоден мониторинг попадат местата за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“, местата за задържане на лица в структурите на МВР, държавните психиатрични болници и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK