МОСВ: Проби от 22 пункта в Черно море показват, че няма замърсяване

Снимка: Infomreja.bg

Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна, съобщават от пресцентъра на министерството.

В периода 17 – 23 юли Басейнова дирекция „Черноморски район“, Регионална лаборатория - Варна към ИАОС и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ извършиха пробонабиране с военния научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ (НИК 421) в допълнителни 17 пункта в крайбрежните морски води, съвпадащи с пунктовете от Националната мрежа за мониторинг - Калиакра 2, Албена, Златни пясъци, Варненски залив – север, Камчия, Шкорпиловци, Двойница, Иракли, Емине, Слънчев бряг, Равда, Поморие, Росенец, Созопол, Приморско 1, Царево 1, Велека 2, и в още 5 пункта в териториалното море (Крапец, Галата, Иракли, Бургаски залив, Ахтопол). Изпитването на пробите се извършва по същите показатели, по които се следи състоянието на морските води след инцидента с язовир „Нова Каховка“. Получените към момента резултати не показват превишения.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и от сателитното наблюдение не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента. На последните постъпили сателитни изображения не се наблюдава замърсяване в изключителната икономическа зона на България (която се простира отвъд границите на териториалното море на разстояние до 200 морски мили).

Басейнова дирекция „Черноморски район със съдействието на Регионална дирекция “Гранична полиция“ и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС наблюдават ежеседмично състоянието на морските води, включително в трите допълнителни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Според данните от регулярното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма притеснения, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие. Резултатите от мониторинга, проведен в периода 19 юни – 24 юли 2023 г. в бреговите пунктове и в крайбрежните морски води, не показват превишения на съответните стандарти за качество на околната среда. Измерените стойности по показатели нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под максимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатите по показатели цезий-137 и тритий са под границата на количествено определяне на метода.

МОСВ извършва мониторинг и информира институциите, които носят отговорност за превенцията и отговора на установените рискове. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected], а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK