Москва: САЩ да не очакват да спечелят нова надпревара във въоръжаването

Снимка: iStock

Според заместник външния министър на Русия не може да се изключи военен конфликт между Москва и НАТО

Ако Съединените щати очакват да спечелят следващата надпревара във въоръжаването, то тогава грешат. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи не може да се изключи военен конфликт между Москва и НАТО.

Той отбеляза, че настоящите обстоятелства не са "благоприятни" за преговори за оръжия с Вашингтон.

"Ако Съединените щати очакват да спечелят следващата надпревара във въоръжаването, повтаряйки до известна степен опита от президентството на Роналд Рейгън, значи американците грешат", предупреди министърът, който отговаря за връзките с Вашингтон и неразпространението и контрола на оръжията.

"Няма да се поддадем на провокации... но можем да ви уверим, че ще гарантираме сигурността си", категоричен бе той.

Отношенията на Русия с редица западни страни се влошиха след нейната инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Понастоящем Москва твърди, че всъщност се бори срещу "колективния Запад" в Украйна.

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че "не блъфира" с предупреждението, че ще използва ядрени оръжия, в случай че териториалната цялост на страната му бъде застрашена, и изтъкна възможността Русия да възобнови ядрените опити.

Рябков повтори позицията на държавния глава, че Москва не заплашва НАТО с военен конфликт, но отбеляза, че евентуална ескалация зависи от действията на Алианса.

"Отговорността е изцяло на НАТО", изтъкна той.

Отношенията на Москва с Вашингтон толкова се влошиха, че е възможен "разрив", но Русия "никога не би предприела подобна стъпка", категоричен бе министърът.

"Ситуацията не е благоприятна за обмен на сигнали (за контрола върху въоръжението), дори по такива ключови въпроси", допълни той. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK