Москва отхвърли искане на ООН за достъп до наводнени райони под руски контрол в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 11 хиляди души са били евакуирани от двете страни

Русия е отхвърлила искането на ООН за достъп до зоните в Украйна под руски военен контрол, които са засегнати от наводненията след скъсването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ, съобщи хуманитарният координатор на световната организация за Украйна Денис Браун.

От ООН предложиха съдействие, след като водите на язовир "Каховка" заляха тези райони и прекъснаха доставките за цивилни. Денис Браун призова руските власти да действат в съответствие със задълженията си - съгласно международното хуманитарно право и съгласно правилото, че не може да бъде отказана помощ на нуждаещите се.

Повече от 50 души са станали жертви на наводненията, като 35 са загинали в контролираните територии от руската армия, докато по данни на Киев има 17 загинали, а над 30 са в неизвестност. Повече от 11 хиляди души са били евакуирани от двете страни.

Остава забраната за къпане на плажовете на украинския черноморски град Одеса заради опасност за здравето.

Десетки ракети от типа "Кинжал" и "Калибър" и около петдесет дрона са били унищожени през изминалата седмица от украинската отбрана, заяви украинският президент Володимир Зеленски:

"Колкото и в Русия да твърдят, че нашите противовъздушни системи "Пейтриът" са унищожени, трябва да е ясно, че те са си тук и свалят руските ракети. По възможно най-ефективния начин. Нито един "Пейтриът" не е унищожен!".

Двама души са загинали и двама са били ранени при руски обстрел в Сумска област през последното денонощие, съобщиха от местната администрация.

Около 32 000 руснаци са се завърнали по домовете си, след като са били вербувани от затворите, за да бъдат изпратени да воюват в Украйна. Това твърди ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин пред ДПА. 

Активисти за правата на човека изразиха опасения, че толкова много престъпници по този начин са били помилвани и освободени преждевременно обратно в руското общество, а в някои случаи те вече са извършили нови престъпления. 

Пригожин обаче смята военната служба за отлична програма за ресоциализация. В гласово съобщение, публикувано в канала му в "Телеграм", той твърди, че освободените мъже са извършили по-малко престъпления в сравнение с тези, които са освободени след излежаване на присъдата.

ДПА отбелязва, че условието за помилване от Владимир Путин е било те да изпълняват бойни мисии в Украйна в продължение на поне шест месеца.

Германската информационна агенция припомня думите на Пригожин от март, след превземането на град Бахмут, когато той заяви, че в боевете там е загубил 20 000 души, включително 10 000 бивши затворници. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK