Море от празнуващи учители, ученици, абитуриенти и управници заля на 24 май Гоце Делчев

снимки: infomreja.bg

С дълго празнично и многоцветно шествие, което само в Гоце Делчев може да се види, бе отбелязан за поредна година най-българският празник - 24 май - Деня на българската просвета и култура.

В празничната манифестация на младостта, красотата, просвещението и духовността се включиха всички учители и ученици от средните и основните училища в града, абитуриентите от випуск 2015, културни и духовни дейци, випускници, завършили средното си образование в гоцеделчевските гимназии преди 30-40 години.

Дългото шествие бе предвождано от кмета Владимир Москов и заместниците му Валери Сарандев, Богдан Боцев и Саид Иброш, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, председателя на Общинския съвет Ангел Гераксиев, общински съветници от всички парламентарни групи.

Празничната атмосфера по случай Деня на българската просвета и култура почувстваха на големия празник в Гоце Делчев кметове, заместници и духовни лица от общините Като Неврокопи, Просочани и Кавала от южната ни съседка Гърция, които не скриха възхищението си от начина, по който жителите на града и общината празнуват най-българския празник - 24 май.

Депутатът от ПП ГЕРБ Георги Андонов също бе сред официалните гости на празника.

Дългото и многоцветно празнично шествие за близо час успя да премине по централната улица „Търговска" под бурните аплодисменти на хиляди неврокопчани, направили плътен шпалир и от двете страни на улицата, и под звуците на духова музика, фанфари, мажоретки и най-обичаната от поколения българи песен "Върви, народе възродени...".

След прочувственото слово на Неврокопския митрополит Серафим, с което владиката благослови празника и всички празнуващи ученици, учители, абитуриенти, абсолвенти и всички жители на града и общината, кметът Владимир Москов благодари на ученическото съсловие за труда и търпението им да сеят семената на знанието у младата смяна на общината и връчи най-тържествено плакети със знака на община Гоце Делчев и грамоти за отличен успех и отлично представяне на общински, регионални, национални и международни състезания и олимпиади на изявени и талантливи ученици от училищата в Гоце Делчев и селата Брезница, Лъжница, Корница, Буково и други.

От тази вечер в средните училища в града и общината стартират и абитуриентските балове, които също са една от най-красивите традиции, пазени и ревностно обичани от поколенията.

Първата абитуриентска фиеста, в която ще се потопят тази вечер 134 младежи и девойки, е на випускниците от ПМГ "Яне Сандански".

Общият брой на завършилите тази година средното си образование гимназисти в трите гоцеделчевски средни училища е 364. Наблюдава се лек спад в сравнение с миналата година, когато завършилите бяха над 400.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

bravo12:29 - 25.05.2015
Bravo na vas a v Satovcha kmetovete na Osina Fyrgovo I Kribul se iztrepaha na sred ploshtada I provaliha zabavata pfed hilqdi.I kyde e krastavata da pishe sega.
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK