Може ли Западният бряг да стане трети фронт на войната срещу Израел?

Град Дженин на Западния бряг Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според Израел "Хамас" се опитва да "въвлече Израел във война на два или три фронта"

Насилието на Западния бряг ескаслира, откакто започна войната на Израел с "Хамас", което подхранва страховете, че палестинската територия може да се превърне в трети фронт в по-голяма война на палестинските екстремисти срещу Израел, коментира Би Би Си.

Западните страни, подкрепящи Израел, се опасяват от по-широка война, която може да включи Ливан с подкрепяната от Иран "Хизбула" като втори фронт и Западния бряг, който израелските медии описват като потенциален трети фронт.

Сблъсъците между израелски войници, израелски заселници и палестинци вече доведоха до смъртни случаи. От 7 октомври при сблъсъците на Западния бряг са загинали над 70 палестинци, а Израел е арестувал над 800 души, съобщава Ройтерс.

Израелските войски извършиха нападение и въздушен удар срещу палестински бежански лагер на Западния бряг в четвъртък, убивайки най-малко 12 души, казаха палестински официални лица, а израелската полиция каза, че един неин офицер е бил убит при нападението.

Отделно вчера Пентагонът заяви, че военен кораб на ВМС на САЩ в северната част на Червено море е прихванал три крилати ракети и няколко безпилотни летателни апарата, изстреляни от бунтовническото движение на хутите в Йемен, които може да са били насочени срещу Израел. Хутите, подобно на "Хамас" в Газа и ливанската "Хизбула", се подкрепят от Иран, въпреки че Техеран отрича каквато и да е връзка с тях.

"Хамас" се опитва да "въвлече Израел във война на два или три фронта", включително ливанската граница и Западния бряг, каза говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус пред Ройтерс, подчертавайки, че ИД е в повишена бойна готовност и е готова за атаки. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK