Модернизират онкоболницата в Благоевград по проект за близо 6 400 000 лв.

снимка: infomreja.bg

Община Благоевград внесе за одобрение в МРРБ проект за ремонт и оборудване на СБАЛО „Свети Мина”, бившия онкодиспансер, на стойност 6 354 498 лв., от които 6 123 263 лв. безвъзмездна помощ от Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът предвижда създаването на уникален и единствен за страната Онкологичен и лъчетерапевтичен център в общинското здравно заведение чрез разширение и реконструкция на сега съществуващата сграда на диспансера и закупуване на апарати за диагностика - компютърен томограф, комплект планираща система, PACS  система за архивиране и обмен на цветни образи в образната диагностика и лъчелечението, както и за закупуване на уникален високотехнологичен Кабалтов апарат за лъчелечение – телегама терапия (телегаматерапевтична машина, комплект средства за дозиметричен контрол, средства за имобилизация и планираща система към апарата).

След реализацията на проекта в СБАЛО “Свети Мина” ще се прилагат най-модерните форми и методи за откриване, диагностициране и всички видове лъчелечение на болни с онкологични и някои неонкологични заболявания. Онкологичният и лъчетерапевтичен център ще осигури модерна база и условия за съвременно провеждане на лъчелечение в съответствие с европейските изисквания за качество на лъчелечението и качество на живот в условия на безопасност за пациента, персонала и останалото население.

Чрез проекта ще се създаде възможност да бъде увеличен броят на лекуваните онкологично болни в СБАЛО „Свети Мина", да бъде повишен с над 15% локалният контрол над тумора на лекуваните болни, редуциране на лъчевите усложнение с 30% и повишаване на общата преживяемост.

Реализацията на проекта ще позволи да бъдат въведени иновативни подходи за лечение на пациентите - планиране и изпълнение на модулирано по интензитет лъчелечение, което се налага при 30% от онкоболните. Тези болни сега се насочват за лечение в чужбина; създаване на точен график за всяка една процедура, на която трябва да бъде подложен пациентът, което ще оптимизира социалната и професионална активност на болния; сътрудничество с водещи лъчетерапевтични центрове в Европа и повишаване знанията и възможностите за лично и професионално развитие на персонала на СБАЛО; създаване на референтен център по лъчелечение за съвременно конформално лечение, обучение и преквалификация в областта на лъчелечението, медицинската физика и техника.

СБАЛО „Свети Мина" обслужва пациенти от цялата Благоевградска област, диспансеризираните в здравното заведение болни са 8080, 239 от тях са от други области. Новооткритите болни от злокачествени заболявания за Благоевградска област през 2010 г. са 1382 души.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//