Модернизират болницата в Разлог с 4, 5 млн. лв.

инж. Красимир Герчев, снимка: infomreja.bg, архив

Болницата в Разлог ще бъде модернизирана по спечелен от Общината проект, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ на стойност 4 455 685 лв. Кметът инж. Красимир Герчев е подписал днес договора за изпълнението му в сградата на Министерския съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов, строителния министър Лиляна Павлова, министъра на здравеопазването Стефан Константинов и ръководителя на Управляващия орган на оперативната програма Деница Николова.

Проектът “Подкрепа за повишаване на диагностично-лечебния капацитет и подобряване възможностите за долекуване и продължително лечение в „МБАЛ-Разлог“ ЕООД”  включва ремонт и реконструкция на болничното заведение и закупуване на високотехнологично оборудване.  

„Този проект означава успешно финализиране на етапа на отстояване статута на МБАЛ - Разлог. Винаги съм заявявал, че болницата за мен и за ръководството на Община Разлог е стратегически обект, за който ние ще се борим да остане на картата на здравеопазването на България. И ние успяхме да работим и в посока повишаване качеството на услугите и качеството на лечебното заведение като цяло. Много сериозно работихме МБАЛ - Разлог да бъде припозната в Министерството на регионалното развитие и Министерството на здравеопазването и бъде включена в оперативната програма за целево финансиране на малките общински болници“, коментира кметът на Разлог.

МБАЛ - Разлог е една от 11-те в цялата страна, в която ще влезе сериозен финансов ресурс в размер на 4,4 млн. лв, като голяма част от тези средства са предназначени за медицинско оборудване – апаратура и техника от най-висок клас, а другата – за приспособяване на помещения за модерната техника, достъпна среда и мерки за енергийна ефективност.

„Стремежът ни е МБАЛ - Разлог да се превърне в модерен лечебен център с модерни условия на лечение, долечение, с висока класа апаратура и медиците да могат успешно да практикуват своята трудна професия”, има амцбиция Красимир Герчев.

Чрез проекта МБАЛ – Разлог ще има има сериозна стабилизационна апаратура, която не е сменяна, откакто е пусната болницата. Ще има компютърен томограф, нов скенер с изключително голяма разделителна способност, нов комбиниран дигитален апарат, преносим рентгенов апарат, който ще прави снимки на място във всяко отделение и за тежко болни, ехографска система, ще се изгради и отделение за долекуване.

Списъкът на оборудването по проекта включва още 7 хемодиализни апарата, които ще преизчисляват ефективния кръвен поток при работа с различни сегменти на кръвната линия. Ще бъдат закупени апарат за обратна осмоза на водата, 9-триканални ЕКГ апарати с течнокристален дисплей и с възможност за ръчен и автоматичен запис на 12 отвеждания, 25 портативни преносими пациентен монитор, подходящ за възрастни, деца  и новородени, 10 бифазни дефибрилатор с токово контролиран импулс, 3 спирометъра за изследване на деца и възрастни с вграден принтер, екран и памет за до 100 теста  и още електроневромиография (ЕЕМГ): изследване на моторното и сензорното нервно провеждане (NCS), F-вълна, Н-рефлекс ( включително двойна стимулация), моторен и сензорен инчинг, ЕЕГ апарат с 24 канален с неограничен брой монтажи с възможност за бързо преконфигуриране, ултразвуков апарат с възможност за дуплекс скенирне, aвтоматичен селективен клинично-химичен анализатор със следните аналитични принципи: фотометричен, турбидиметричен, потенциометричен, крайноточков, кинетичен, бихроматичен;

Към списъка с модерната апаратура  са включени напълно автоматичен анализатор на кръвна коагулация за ин витро диагностика за бърз анализ на голям обем проби с висока степен на точност, кръвно-газов анализатор, автоматичен хематологичен брояч. Ще бъдат закупени 2 броя настолна центрофуга, 2 броя микроскопи с ахроматични обективи и оптика, която  гарантира образ с висока резолюция и контраст в цялата равнина на наблюдаваното поле, йоноселективен анализато, портативен апарат за изкуствена вентилация (пресносим респиратор), апарат за изкуствена вентилация (стационарен респиратор), 2 кувьоза, които да осигуряват оптимален микроклимат за новородени деца, включително  такива с ниско тегло, 2 броя кардиотокографи  с възможност за близнаци, видеоколпоскоп, хистероскоп, 9 броя електронни болнични легла и други уреди, които правят  разложката болница най-модерно оборудваната болница извън градските агломерационни ареали в област Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK