„Модерна България" иска оставката на Петя Първанова

снимки: infomreja.bg

Оставка на вътрешната министърка поиска днес Гражданската листа „Модерна България“ и изпрати сигнал за масово и грубо нарушаване на гражданските права от МВР и службите за сигурност до Европейската комисия, посолствата на държавите-членки на НАТО и до Комисаря по правата на човека на Съвета на Европа.

„МВР е прогнила система, която ГЕРБ и Цветанов превърнаха в мракобесен инструмент за погазване на гражданските права. Затова искаме смяна на системата! Фактът, че се подслушва и при служебното правителство, което е съставено от кадри на ГЕРБ не е изненада. Конкретна политическа отговорност за служебното правителство носи президента Плевнелиев, който го назначи.

Гражданската листа „Модерна България“ настоява за незабавна оставка на вътрешната министърка Петя Първанова и за цялостен граждански и експертен одит на МВР и службите за сигурност от гледище на гражданските права. Призоваваме Цветанов да се откаже от имунитета си като кандидат-депутат, за да може да бъде ефективно разследван от прокуратурата. А самата прокуратура настояваме да извика на разпит министър Първанова.

На разпит трябва да бъдат извикани всички, чиито гласове се чуват в изтеклите записи – бившият премиер Борисов, бившият министър Найденов и прокурорът Кокинов, защото от записаните разговори става ясно, че те осъществяват състава на престъплението „възпрепятстване на правосъдието“. Това заяви водачът на гражданската листа в Благоевград Борислав Цеков по повод на скандалните разкрития за масово подслушване в държавата от правителството на Бойко Борисов и от служебното правителство. Според него ще бъде тест за прокуратурата да не се скрие зад съмнителни експертни заключения за автентичността на записите, както стана със скандала „Мишо Бирата“.

Гражданска листа „Модерна България“ категорично настоява служебното правителство и лично президентът Плевнелиев да дадат публични и безусловни гаранции, че в условията на предизборна кампания властите не подслушват кандидатите за народни представители и опозиционните предизборни щабове и не се проследява тяхната електронна кореспонденция .

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK