Множество антики, оръжие и криминална регистрация на Божков откриха в негов офис

Снимки: ПРБ

Претърсванията са осъществени в офиса на Божков на ул. "Московска" 43

Огнестрелно оръжие откриха при извършваните действия по разследването срещу Васил Божков – претърсвания и изземвания, в негов офис на ул. „Московска“ 43 в столицата, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

В заключена каса е намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на Васил Божков.

На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г.  за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда.

Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето върху предвиденото за това място на бланката.

Във връзка с иззетата от офисните помещения на обвиняемия оригинална бланка, Специализираната прокуратура е изискала от главния секретар на МВР да назначи проверка по случая, която да установи:

 - регистриран ли е бил криминалистически Васил Божков в поделения на МВР, кога и къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации;

- съхраняват ли се бланките образец №5 по съответния законов ред и къде, в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхранението им;

- има ли данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на лицето В.Б., ако има – кога и на какво правно основание е извършено това.

В същия офис са открити и множество предмети, имащи белезите на движими културни ценности, чийто произход предстои да се установява. По част от предметите все още има видими следи от непочистена пръст.

Повечето предмети са открити в „насипно състояние“. Съхранявани са не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху подовата настилка.

Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички.

Намерените предмети, имащи белезите на археологически обекти, се изземват за нуждите на разследването, като се опаковат и транспортират по надлежния законов ред, при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности.

Предметите се изземват в присъствието на служители от Националния исторически музей, където ще бъдат оставени на съхранение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK