"Многодетен баща" от Леденик дарява на Скребатно 500 книги, събирани от сметища

Снимка: Нова ТВ

Христо Атанасов от село Леденик е известен като „Многодетния баща“, но за първи път влиза в полезрението на нашата медия, не заради каузата осиновител, а заради мисията си като дарител.

Христо е 61-годишен мъж от великотърновското село, който дълги години е работил като сметосъбирач. В дома си има множество книги, които не е купил, а събрал, изхвърлени на улицата от хора.

Сърце не му давало да ги остави сираци, затова ги прибирал.

Метафората е буквална и за другата кауза на Христо. От 1990 година насам той е приютил множество деца, останали без дом и родители. От 2006 е наел една бивша ветеринарна лечебница, за която плаща наем на държавата от 320 лв. на месец. С кредити и много труд стегнал покривът, оправил стаите за живеене, направил голяма столова и сега в тази лечебница се помещава той, заедно с още 26 деца. Те не са негови – той има два прекрасни сина и още по-прекрасни внуци, но се е отдал на каузата да бъде пристан за хора, нямащи щастието, наречено дом.

Относно книгите Христо казва, че в дома му никой не проявява желание да ги чете, а „Отида ли си аз, не искам те да бъдат хвърлени отново, нека оставя нещо след себе си“, скромно допълва Човекът.

Книгите са около 500 – класика, детска, чужда – шарена литература.

Казва, че когато посъбере малко средства ще запали колата и лично ще отиде в Скребатно, за да даде своето, което с което ще помогне да се възстанови от пепелта библиотеката.

Няма вяра на пощи и куриери, защото това е „имане“.

Христо разбира ценността на книгите не само заради светлата си душа, а и гена – брат му е писателят Кънчо Атанасов.

И връщайки се отново на Дома на Христо, той казва, че издръжката е трудна – потънал е в борчове, но никого не е връщал.

„Парите са средство за препитание, а не средство за живот“, казва верен на себе си Христо.

За каузата на ИНФОМРЕЖА и Община Банско, мъжът разбрал от интернет. Първо се свързал с Георги Ангелов, а след това и с наш репортер, който да го упъти как да стигне до мястото, където словото изгоря.

Обеща, че идвайки в нашия край, ще се обади.

 

КОМЕНТАРИ

Рибново15:12 - 16.01.2019
Уникален човек с благородно сърце.Тази държава трябва да има такива хора
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK