ММС води 16 дела за раздадени 22 милиона лева за непостроени физкултурни салони

Снимка: ММС

Резултатът към днешна дата е: 2 построени салона от предвидените 24

 Министерството на младежта и спорта води 16 дела за 100% авансово раздадени пари за непостроени физкултурни салони. През 2020 г. Министерският съвет предоставя на ММС близо 26 милиона лева за изграждане и оборудване на 24 физкултурни салона в българските училища. След набързо възложени обществени поръчки, в резултат на които са сключени договори в нарушение на всички правила за добро финансово управление, са предоставени близо 22 милиона лева като 100-процентови аванси на фирми-изпълнители, съобщават от спортното министерство. 

Резултатът към днешна дата е: 2 построени салона от предвидените 24 и борба на ММС за връщане на парите на данъкоплатците, която започва през януари 2022 г. До момента доброволно са възстановени малко над 4 милиона лева и са заведени посочените 16 съдебни производства за връщане на останалите средства.

Следвайки политиката за защита на обществения интерес, екипът на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев прави всичко възможно, за да осигури възстановяване на раздадените авансово пари. Вече са сключени две спогодби за връщане на средства в размер на над 1,5 милиона лева, по които постъпват първите траншове. Очаква се сключване на още 5 броя съдебни спогодби със същия ответник като общата стойност, която се очаква да върне, е 4,5 милиона лева. ММС спечели също така на първа инстанция три от делата с други ответници, по които те следва да върнат още над 2,8 милиона лева.

Битката за възстановяването на публичния ресурс продължава вече втора година, докато той е бил отпуснат бързо, лесно и без да се спазват правилата за добро финансово управление. „В крайна сметка за децата на България салони няма, държавата е изгубила милиони, а администрацията усилено работи, за да възстанови така раздадените средства“, заяви министърът на младежта и спорта. Илиев се ангажира да продължи да предприема нужните действия за връщането на държавния ресурс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK