ММС, МВР, БФС изготвиха конкретни мерки за справяне с вандализма

Снимка: бТВ

Mинистърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов, председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, зам.-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев, вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев и народни представители от двете ресорни парламентарни комисии проведоха работно заседание по повод футболното хулиганство и последния инцидент с ранен полицай. На срещата присъстваха експерти и служители на ММС, МВР и БФС.

По време на срещата бяха изготвени краткосрочни мерки за справяне с вандализма, докато се променят съответните нормативни актове. За мача между ЦСКА и Левски тази сряда Националният стадион “Васил Левски” ще бъде оборудван с допълнителни камери с висока разделителна способност. МВР пое ангажимента, че ще има засилено полицейско присъствие и по-обстойно претърсване на влизащите в стадиона. Предстои среща между Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и представители на МВР относно спешни промени в действащия закон за футболното хулиганство, които ще бъдат обсъдени и приети в рамките на следващите два месеца.

“Всички дългосрочни промени, които ще предприемем, ще са насочени по посока засилване на личната и индивидуалната отговорност. Ще направим така, че да сме наясно кой присъства на всяка една спортна среща - ще извървим пътя до края, за да гарантираме общественото спокойствие по време на спортни събития”, категоричен бе спортният министър Красен Кралев.

Министър Кралев обясни, че има чисто нов Закон за футболното хулиганство, изготвен от екип от народни представители и експерти на ММС под ръководството на председателя на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов. Новият закон ще влезе за обсъждане в рамките на два месеца. Основните промени в новия закон ще целят лицата с нарушения да не се допускат до стадиона. “Ще предложим МВР, БФС и Клубовете да имат право да взимат решения за недопускането на такива хора, а не съдът – както е в момента, защото това прави процедурата изключително тромава и неефективна.  Също така ще бъдат детайлно разработени и посочени конкретните отговорности на институциите”, коментира той.

Предвижда се изработването на нова Наредба за сигурността за спортните обекти и съоръжения. За това ще отговарят ММС, МВР, МРРБ и БФС. Целта е да има задължение да се поставят камери по стадионите с висока разделителна способност, както и да се закупят системи за идентификация при закупуване на билети за футболни срещи. Ще бъдат обсъдени и евентуални промени в Наказателния кодекс, за което ще отговаря Вътрешната парламентарна комисия. В момента се изготвят и изменения в нормативните уредби на БФС, които да бъдат в духа на обсъжданата днес стратегия за справяне с футболното хулиганство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK