Младо семейство от Кочан лишено от майчинство за второ дете

снимка: infomreja.bg, архив

Полагащата се държавна помощ – болнични за раждане и майчинство за второ дете, е отнета на младо и безработно семейство от сатовчанското село Кочан със заповед на Районно управление „Социално осигуряване“ – Благоевград. Причината е, че първото им дете за периода от 26.10. 2009 г. до 24.08. 2011 г. е посещавало ясла, докато майката е била в отпуск по майчинство и се готвела за държавни изпити в ЮЗУ  „Неофит Рилски“.

Случаят за Гоцеделчевския регион не е единствен. Все повече майки се оплакват, че са лишени от средствата за болнични при раждане и майчинство за второ дете. Проблемът около дължащите суми от страна на майките отново излиза на преден план и потърпевшите все по-често прибягват до депозиране на молби до президента за опрощаване на дълговете им поради невъзможност да бъдат погасени, най-вече заради безработица.

С молба за опрощаване на 3 418,54 лева се е обърнала към държавния глава Росен Плевнелиев Елина Кумбарова от село Кочан, станала за втори път майка преди около два месеца. Сумата представлява задължение за връщане на майчинство за първото дете в размер на 2 400 лева и 304 лева еднократна помощ за отглеждането на второто им дете.

Пред президенската институция младата майка заявява, че причината детето й да посещава детска ясла по време на майчинството, през което тя е била студентка и се готвела за държавни изпити, е заради непознаване на закона. Елина Кумбарова посочва, че с писмо и заповед на РУ „Социално осигуряване“ – Благоевград от 10 юни 2012 г. са й отнети парите за болнични при раждане и майчинството за второто й дете, като по този начин държавата покрива задължението от 2 400 лева.

Така на практика на младото семейство са отнети от държавата единствените приходи, на които то разчита за отглеждането на двете им деца, едното родено през 2008 г., а другото – през май тази година.

В молбата си до президента Росен Плевнелиев Кумбарова отбелязва, че и съпругът й е безработен.

„В този труден за мен период да ми се отнема единствената помощ, на която разчитам, е равносилно на отнемане на децата ми и разрушаване на семейството ми“, пише още в писмото си до Плевнелиев младата майка от село Кочан.

На заседание на Общински съвет – Сатовча в края на миналата седмица е разгледан полученият от президента отговор по повод молбата на Кумбарова, който е придружен със списък на необходимите документи и становища от общинската администрация и данъчната служба, с които да бъде окомплектовано искането за опрощаване на дължимата към държавата сума от Елина Кумбарова.

В президенският отговор се пояснява, че процедурата по опрощаване изисква подготвяне на документи и становища за цялостното имотно състояние, в това число се посочват данъчна оценка на притежаваното имущество, каква идеална част притежава молителят и кои са останалите му съсобственици. В справката общинската администрация отразява и размера на дължимите от лицето данъци и такси, събирани от общината, включително и частично погасените.

Според общински съветници от всички политически сили в общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово, при които също постъпват за придвижване процедури за опрощавене на натрупани суми за период на майчинство, са категорични, че законът трябва да бъде преразгледан и задълженията на майките да бъдат опростени.

 

снимка: infomreja.bg, архив
снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

любо22:14 - 29.05.2013
Еи аи 51 и тем подобни дето сте изпълнени само с омраза и негативизъм да ви кажа нещо ,ако това ви успокои.Това младо семейство е можело да взвме 2880 за първото дете лв еднократна парична помощ за майка студентка редовно обучение,но не ги са взели щот никои не им е казал а задълженията ги платиха и то с лихви.Вместо 2400 лв ми отнеха заедно с лихви 4200лв маичинство от второто дете и то не разсрочено а година и два месеца им отдържаха всичко.Най лошото е че маиката учи магистратура в момента пак редовно обучение и пак не и дадоха 2880 лв за второто дете.Социалните казали че в университета е с една фамилия а по лична карта след брака с друга.Така я връщали няколко пъти с уговорката че няма страшно няма да и се изгубят парите докато през декември месец им изгоря къщата заедно със всички документи и спестявания там.Хубавото е че в 4 часа посред нощ са успели да изведат двете си малки деца живи и здрави.Дано поне техните лишения да и вземания на мйчинство да направят по богата майка България,а вас тва ви прави щастливи тогава плюите и се радваите.И ако някога ви сполети някакво по дребно нещастие си спомнете че има и такива случай и дано станете по добри.
ай10:39 - 30.07.2012
Как да знае? Учи в ЮзУ. Уж висшистка а пък не чете.Мъжа и като е бил безработен, защо не го е гледал.Айде селски тарикати. Може да е взимало място на някое детенце чиито родители наистина немогат да ги гледат
5109:50 - 30.07.2012
Не знаела? Айде пак старите оправдания - ами да си учела, ходете после пак да протестирате и не ходете на училище! Българина е странно животно, все той да е отгоре, да ама няма как! Има си правила тая игра! Ако на тази и опростят дълга ще заведа дело на мен да ми дадът парите които не съм получила докато детето ми беше на ясла! За едни ще важат законите за други не! Хайде бе! Моите деца да не са нещо по-долу?
до до Тодорка22:21 - 29.07.2012
Не позна, пробвай пак.

FACEBOOK