Млади и стари по пътеки извити браха билки лековити на Еньовден в Делчево

снимки: infomreja.bg

Десетки млади и стари жители и гости на курортното гоцеделчевско село Делчево и тази година се потопиха в "Еньовските тайнства и фантазии" на традиционния двудневен летен фестивал, който започна още от събота вечерта. 

Деца и възрастни браха билки лековити и цветя за еньовските венци. 

Момичета и млади жени в най-различни носии се включиха в ритуала "Мълчана вода", която наливаха от чешмата на мегдана до местността "Вълчова тумба".

Смята се, че бистрата вода в нощта срещу  Еньовден поема енергията на звездите и чистите помисли на момите. Билките и водата на този ден също са най-лековити според преданието, което всяка година се превръща в истинска приказка в село Делчево.

В неделя рано сутринта няколко десетки участници във фестивала на древните тайнства посрещнаха изгрева на слънцето на "Еньова поляна" в селото със самодивски танци и ритуали.

Всички ритуално се къпаха в росните треви и цветя за здраве. Оплетоха и голям венец, през който на площада в Делчево минаха всички присъстващи. След това те бяха поръсени с "Мълчана вода".

По случай летния фестивал Клубът по етнография на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство "Пейо Яворов" в Гоце Делчев се предствави с уникални изложения "Еньовски чародейства" и "Магически еньовски билки", а аксесоари, чанти, рисунки и красиво ревю с етноелементи показаха талантите от НПГ "Димитър Талев" - Гоце Делчев.

Дами от Клуба на пенсионера на символични цени продадоха десетки саксии с посети и отгледани в тях дъхави билки и подправки.

На мегдана в Делчево възрастни жени учеха младите да точат Делчовска баница.

Най-малките участници във фестивала - децата от ОДЗ „Джани Родари", пък представиха танца "Притури се планината". Музиканти и изпълнители Трето ОУ "Братя Миладинови” радваха с изпълненията си публиката, а фолклорните групи от селата Брезница, Мусомища, Ляски и "Голешовските фантове" виха кръшни хора на площада в селото.

Гвоздеят на Еньовския фестивал тази година бяха оркестърът и изпълнителите от "Сите българи заедно", които в родното си село доведе за празника именитият Никола Григоров.

Въпреки недобрата организация и малкото посетители на фестивала, емоциите и празничното настроение на площада в Делчево бяха на ниво. И този път хората водеше Костадин Белчев, който е от Делчево, но преди много години е емигрирал в Германия.

Макар и далеч от родината, сърцатият делчовалия пътува всяко лято от Германия и не пропуска нито зимния фестивал за Трифон Зарезан, нито Еньовския през лятото, които се провеждат традиционно в родното му село.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Арпаджик17:09 - 23.06.2014
Абе теа брезничани от Гайтани кво го дирят в Делчево? Може би са правили свирки на Кольо Григоров че му е омрзънала А.Бекташева от Плетена. Гайтани, колко кила свинско изядохте там и колко кила ракия изпихте? Предатели сте, това е ясно
Катя12:14 - 23.06.2014
Много слаба организация! Просто съм възмутена и не знам изобщо дали има смисъл да се прави и за напред този фестивал. Никой от общината не си гледа работата, така както трябва. Мишев се появи за 10 мин. и изчезна. Никой не разбра какво се случва!
mdam09:10 - 23.06.2014
Докато в България е траур за наводненията, някъде пеят и танцуват.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK