Младежи от община Кочериново помагат на възрастни хора в нужда

Снимка: Сдружение "Заедно за успех" - с. Бараково

Сдружение "Заедно за успех" - с. Бараково стартира нова инициатива "Да се върнем при корените" съвместно с младежите доброволци от община Кочериново. 

Началото бе поставено днес в село Бараково със съдействието на работещите в местното читалище "Възраждане 2001“ и Клуба на възрастните и хората с увреждания в Бараково.

На територията на общината има много възрастни хора, които са в риск от социално изключване и все повече страдат от социална изолация. "Нашата идея е чрез младежите доброволци с тях да бъде осъществена положителна комуникация, да им се окаже емоционална подкрепа и те да се почувстват значими и стойностни", поясниха от сдружението. 

Младите хора ще общуват с възрастните, ще ги разпитват за техни спомени и ще влязат неусетно два пъти седмично в ролята на техни внуци. "Внучетата" ще си имат баба на заем, макар и за кратко. 

Инициативата се реализира и с подкрепата на TimeHeroes Микрофонд - паричен фонд, който подпомага провеждането на доброволчески мисии в България.

Целта е да се обиколят малките селца в общината и да се проучи историята на населените места от възрастните хора, доброволците да я запишат и след това събраното да се издаде в малка книжка, която да се дари на читалищата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK