Младежи от Абланица стягат куфари за Англия, неврокопчани - за Канада

село Абланица, снимка: infomreja.bg, архив

Истинска треска за напускане на България е обзела голяма част от жителите на общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. Само 40 младежи от с. Абланица, община Хаджидимово, след броени дни се готвят да отпътуват за Англия, където ще работят като полски работници и строители.

Платени и неплатени отпуски заради ниските заплати, с които не могат да си покриват сметките за ток и разходите в семействата, плануват още от сега за полския сезон и много от работещите в предприятията. 

Масово в Гоцеделчевско се говори, че в Гърция освен че заплащането за земеделската работа и тютюнопроизводството е паднало драстично, гърците отказвали вече да наемат така масово българи и други чужденци, както досега. Причината била, че безработицата била голяма и работните места се пазели за местни хора.

Освен това от миналото лято у някои от сезонните работници от Гоцеделчевско е останал и лошият спомен от започналото гонене на български работници от южната ни съседка.

Така на този етап потокът от гастарбайтери за сезонна или постоянна работа в чужбина от Гърция се пренася към Англия, Германия, Дания и Норвегия. 

Намиращите се от години гастарбайтери във въпросните държави масово изтеглят семействата и близките си, уплашени, че в близко бъдеще заетостта, доходите и животът в България няма да се подобрят.

В последно време сред жителите на Гоцеделчевско се очертава и нова предпочитана дестинация за гурбет. Десетки семейства вече са подали документи за трайно емигриране в Канада.

 

КОМЕНТАРИ

хаха19:21 - 07.03.2013
Хаха и какво предизборно съзряхте в това писание както го наричат някой тъпоъгълници тука ,. Акцентиран е върху Абланица защото броят на заминаващите е фрапиращ . И не са гербери а студенти които отиват да берат ягоди и да си търсят работа . Научихте се от всичко да правите политика или етническа война . Засрамете се вече .
Какa Ленче - колежката на Краса22:09 - 06.03.2013
Tова е кака Краси тя само за такива писания става
Абланичанин18:50 - 06.03.2013
Авторката на това предизборно писание неслучайно атакува Абланица, селото в което има две големи фабрики и няколко големи фирми. Тя нито дума не пише за Хаджидимово, Копривлен или за даалиите от Г. Делчев, където безработицата е жестока. В Абланица стягат куфарите сополивите гербаджийчета. Те бягат! И има защо!
до тук сме16:57 - 06.03.2013
това е до новите с образование, икономисти и финансисти с липса на имоти, които са придобити по престъпен начин, до бъдещите депутати на ГЕРБ.

FACEBOOK