Митничари задържаха голямо количество парфюми менте

Снимка: Агенция „Митници“

Само за месец са спрени 18 пратки с над 80 000 „маркови“ стоки

Митническите служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха голямо количество от 35 609 опаковки „маркови“ парфюми, внос за България.

Парфюмите с обозначения на световни марки са пристигнали на Митнически пункт „Варна-Запад“ с контейнер от Индия. Според представените митнически документи той е съдържал тоалетни води, внос за България.

На 30.08.2023 г. служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ селектират контейнера за щателна митническа проверка. В хода на проверката  са  установени сред декларираните стоки в контейнера 35 609 парфюма с изображения наподобяващи търговските марки CHANEL, BULGARI, ARMANI, DIOR, VERSACE, PACO RABANNE и CAROLINA HERRERA.

Парфюмите са задържани в съответствие с Регламент (ЕС) №608/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и за случая са уведомени притежателите на съответните търговски марки.

При засиления митнически контрол в рамките само на месец август служителите от ТД Митница Варна са задържали за нарушени права върху интелектуалната собственост 18 пратки с общо 80 924 стоки, внос за България предимно от Китай.

Сред иззетите „маркови“ стоки са големи количества текстилни изделия и спортни обувки, детски дрехи и играчки, части и аксесоари за автомобили, футболни топки с обозначения на UEFA и други артикули със знаци на защитени марки.

За повечето от задържаните артикули вече са получени потвърждения от притежателите на търговските марки, че нарушават права върху интелектуалната собственост. Според нормативната уредба задържаните фалшиви стоки подлежат на унищожаване под митнически контрол и за сметка на притежателите на търговските марки или на вносителите, съобщават от Агенция „Митници“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK