Министърката на туризма успокои, че костенурките от Царево са живи

Снимка: Министерство на туризма

Тя беше критикувана, че е пуснала две от тях в морето, а те не живеят там

Министърката на туризма Зарица Динкова отрече да е причинила гибелта на две сухоземни костенурки в морето на Царево. Уточнението й дойде днес, след като от вчера насам социалната мрежа закипя от факта, че в България морски костенурки няма, а министърката ги е "спасила" в морето. 

По време на посещението си на плажа в наводнения морски град Зарица Динкова е показала нагледно пред медиите, че спасява две от оцелелите животинки с коруби, като ги връща обратно в морето. Такива кадри, които да документират постъпката й обаче не бяха излъчени. 

След като възмутени граждани и журналисти излязоха с призиви за оставка във Фейсбук, се наложи самата министърка на туризма да даде обяснение. Зарица Динкова го направи също във Фейсбук и увери, че двете костенурки са живи и здрави. 

"Също така искам да уверя коментаторите във ФБ, че костенурките са добре. Оставихме ги на сушата, близо до реката, за да не бъдат стъпкани или повлечени от боклуците в морето. Вярвам, че всеки нормален човек би го направил!", написа в поста си министърката.

Преди нейното обяснение в социалната мрежа, и пресцентърът на ведомството опроверга публикациите в медиите, че министърката е метнала сухоземните костенурки в морето.

Костенурките в България са защитен от закона вид. В случая двата екземпляра са били шипобедрени. Могат да живеят известно време и в солена вода, но това не е техният хабитат. Според специалистите костенурки могат да бъдат забелязани понякога в морето, но те са блатни, а не морски. Водните костенурки в нашата страна са само речни. /Dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK