Министър Танева в Банско: Дребните фермери ще бъдат облекчени от догодина

снимки: МЗХ

638 000 евро са предвидени по общинските мерки в новия програмен период 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която присъства на първа копка за обновяване на градския парк в Добринище.

Проектът е по мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Ремонтните дейности в парка са на стойност 820 000 лева и ще приключат в края на месец май следващата година.

Министър Танева допълни, че в средата на следващата година се очаква да бъдат отворени общинските мерки от новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.

„Общините имат интерес към тази програма, тъй като тя им дава възможност за благоустрояването на малките населени места“, поясни Десислава Танева.

Тя допълни, че в новата програма е предвидена специална тематична подмярка за дребните земеделски производители.

На церемонията в Добринище присъстваха още областният управител Бисер Михайлов, кметът на община Банско Георги Икономов и бившият депутат Любен Татарски.

По-късно в посетителския информационен център в Банско министър Танева се срещна със земеделски производители и животновъди.

"От 2015 г. дребните производители ще получават помощ, която ще варира от 500 до 1250 евро. Те ще получават тази помощ до 2020 г. като през 2015 г. ще трябва да подадат заявление", поясни още земеделският министър.

Тя добави, че има условие земеделските производители да не правят промени  в стопанството си. След като бъдат подадени всички заявления на желаещите да получават помощ, има изискване фермерите да не кандидатстват по други мерки.

Точният размер на подпомагането ще бъде според големината на стопанството, което бъде заявено през следващата година.

Министър Танева подчерта, че целта на тази схема е да облекчи административно малките фермери. По време на срещата тя уточни още, че бюджетът на мярката „Млад фермер“ в новия програмен период е увеличен близо два пъти.

За улеснение техните проекти за кандидатстване ще се изготвят безвъзмездно от Националната служба за съвети в земеделието, чиито правомощия ще бъдат възстановени.

 

снимки: МЗХ
снимки: МЗХ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK