Министър Стойнев: Стоп на престъпното безхаберие в рудник "Ораново"

снимка: infomreja.bg

Трагедията в рудник „Ораново” разкрива две изключително вредни и опасни тенденции, на които ще сложа край. Имаме  абсолютно неспазване на правилата от страна на концесионера. Отделно от това виждаме безхаберие и престъпна абдикация на държавната администрация от задълженията й като регулатор и  контрольор. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев, който днес пристигна на мястото на трагедията в рудник "Ораново".

По думите му концесионерът на мината е работил без одобрен работен план за 2013 г. Това е нарушение, администрацията на министерството на икономиката е знаела за това и си е затваряла очите. Тази опасна перстъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес ще бъде пресечена, закани се Стойнев.

Той допълни, че има официален доклад от Инспектората на Министерството на икономиката и енергетиката. Според документа конесионерът не е плащал концесионните такси за второто полугодие на  2011 г. и за цялата 2012 г. На база неодобрения годишен работен план за 2013 година администрацията и предишният министър е трябвало да вземат съответните мерки, така че да бъде стопирана концесията, докато собственикът не издължи своите концесионни задължения към държавата.  

 "През последните години няма институции, няма контролиращи органи, моята задача е да кажа стоп на това престъпно безхаберие. През април 2013 година специална контролна група от министерството на икономиката е идва в Ораново, да контролира дейността и е издала предписание, че работата може да продължи, защото нямало наличен ОВОС, което е престъпно безхаберие. Това означава, че при служебния министър също е продължавало това безхаберие", подчерта Драгомир Стойнев.

Той заяви, че издъхналият тази сутрин Асен Грънчаров е работил като електро-механо-шлосер и е отговарял за поддръжката на техниката и съоръженията в рудника. Половин час след като пристигнал първа смяна на работа, изведнъж се почуствал зле и припаднал. Издъхнал веднага. Резултатите от аутопсията потвърдиха, че 49-годишният мъж е починал от инфаркт на миокарда.

Днес следобед продължи издирването на двамата затрупани миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов.

"До тях остават още седем метра. Спасителната акция върви по план, всички специалисти са на мнение, че няма друг начин, по който по-бързо да може да се стигне до момчетата", увери Стойнев.

 

 

 

снимка: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//