Министър Славов внася жалба срещу избора на Сарафов за и.д. главен прокурор

Снимка: ДБ

Славов потвърди, че следващият четвъртък ще поиска спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор

Правосъдният министър Атанас Славов внася утре жалба срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Според него е добре Върховният административен съд да се произнесе по легитимността на избора, за да има яснота дали най-висшите позиции в съдебната система се заемат въз основа на високи професионални и морални качества или не, пише БНР.

Славов потвърди, че следващият четвъртък ще поиска спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор до произнасянето на Конституционния съд по искането на бившия Обвинител №1 Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни текстовете в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които мнозинството за избор на главен прокурор беше намалено от 17 на 13 гласа.

Освен правосъдният министър и членът на Висшия съдебен съвет Даниела Марчева смята, че процедурата трябва да бъде спряна:

"Защото пряко касае формирането на мнозинство, а това е все пак въпрос, който пък има значение по отношение на нашето решение".

"В момента изборът на нов главен прокурор, неговата висяща процедура, просто не отговаря на обществените очаквания и на изискванията на обществото към тази фигура. Разбира се, пленумът ще е органът, който ще вземе своето решение, но аз вече съм заявил, че не считам за легитимна тази процедура в този момент по всички условия и целия контекст, в който говорим", коментира Атанас Славов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK