Министър Радев: Високо оценяваме положените усилия от Гърция за противодействие на миграционния процес

Снимка: МВР

В рамките на работната си визита в Гърция, министърът на вътрешните работи Валентин Радев се срещна с гръцкия министър по миграционната политика  Йоанис Музалас и с комисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос. Българският вътрешен министър посети транзитния център Мория на остров Лесбос, където се запозна с обстановката и проблемите в центъра. В него са настанени 5190 лица, от които 166 непълнолетни.

Гърция е направила много за подобряване на условията за прием и настаняване на пристигащите лица каза министър Радев  и увери домакините, че ще сподели техния опит по време на председателството на Европейския съвет с другите засегнати страни от мигрантската криза. Отбелязано беше, че изявлението ЕС -  Турция за връщането на емигранти и бежанци, които нямат право на пребиваване, дава своите резултати и помощта на ЕК и ЕС трябва да продължи. 

„Основен приоритет на Българското председателство в областта на вътрешните работи е постигане на по-ефективно управление на миграцията и убежището и за баланса между отговорност и солидарност“, подчерта  министър Радев .

Реформата в областта на убежището ще бъде основна тема на предстоящата неформална среща на министрите на вътрешните работи в София на 25 януари, уведоми домакините  министърът.

В българската делегация участваха директорът на Дирекция „Миграция“ ст.комисар Николай Николов и Анжелина Тотева – началник на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa