Министър Найденов даде старт на гроздобера

снимки: infomreja.bg,

Министър Мирослав Надейнов даде старт на гроздобера в Санданско. Той бе гост на винопроизводителя Коста Костов, собственик на винпром „Хърсово” в едноименното село край Сандански и символично постави началото на прибирането на най-популярния сорт в региона „широка мелнишка”.

Земеделският министър отстъпи правото на най-възрастния берач бай Илия да отреже първите гроздове, след което лично обрули плодовете от няколко лози.

След това гостът и домакинът отидоха пеш до винпром „Хърсово”. Там млади самодейки разиграха древния ритуал мачкане на вино с боси крака.

„Тазгодишната реколта е много добра, тя е с 30 на сто по-слаба, но пък в замяна  на това с толкова по-скъпо ще бъде гроздето. Напрактика щом оберат реколтата си, винопроизводителите са я продали, защото има недостиг, а не пресищане на пазара, затова нямат нямат основание да се оплакват”, каза министър Найденов. След това той предупреди тютюнопроизводителите от Неврокопско, че секторът ще се закрие.

„Рано или късно тютюнопушенето ще бъде забранено, за съжаление обаче производството няма алтернатива”, каза по повод предстоящото си гостуване в град Гоце Делчев министър Найденов.

„Към момента обаче това не е факт и ние ще си браним отрасъла. С евродепутатите сме подготвили писмо, но съседна Гърция получи 500 милиона евро компенсация за това, че няма да субсидира сектора, докато тези преди нас са проспали този момент”, обясни той.

 

снимки: infomreja.bg,
снимки: infomreja.bg,
снимки: infomreja.bg,

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//