Министър Кралев: Ще се съобразим с решенията на здравните власти

Снимка: ММС

Кралев коментира и съвместната работата на ММС и Министерството на здравеопазването

 „В момента се намираме в един пик на пандемията от коронавирус. Решенията, свързани с налагане и разширяване на противоепидемичните мерки зависят изцяло от здравните власти и ние ще се съобразим с тях“. Това заяви министър Кралев пред представители на медиите в Русе.

„Наблюдаваме, че кметове и областни управители също взимат самостоятелни решения в зависимост от степента на увеличаване на броя заразени в конкретната община или област.  Мисля, че в повечето случаи спортистите са абсолютно дисциплинирани и спазват всички мерки. От страна на публиката имам известни забележки към феновете на някои от футболните отбори. Всички останали зрители са дисциплинирани. Ние наблюдаваме и следим процесите, така че в критичен момент ще реагираме, ако трябва. Никой не трябва да се сърди, просто такива са реалностите. Най-важното е да опазим здравето на спортистите и на всички любители на спорта“, допълни Красен Кралев.

Министър Кралев коментира и съвместната работата на ММС и Министерството на здравеопазването. „Искам да им благодаря, че работим в изключително партньорство и сътрудничество. Винаги са се допитвали до нас, когато се взимат мерки за спортните мероприятия. Заедно взимаме решенията в името на доброто на българския спорт и на здравето на всички български граждани. И двамата здравни министри се справиха отлично в тази ситуация. В началото на пандемията отговорността се падна на Кирил Ананиев и той се справи изключително добре. В момента впечатленията ми от министър Ангелов също са отлични. Тук е време за мъже, които да носят отговорност, които да взимат решения. Смятам, че и двамата са достойни министри и се справят изключително адекватно в тази ситуация. Предстоят тежки месеци, но се надявам да  излезем добре от ситуацията“, заяви Кралев.

Той допълни, че България е една от няколкото европейски държави, в които има детайлно разработени протоколи за провеждане на международни състезания. „Това е изключително важно. Виждате колко голям е интересът към турнира по тенис  от серията ATP 250 Sofia Open. 14 състезатели от Топ 30 ще вземат участие в нашата столица, което показва, че хората имат абсолютно доверие в начина, по който ние се справяме в тази ситуация. Но все пак трябва да бъдем изключително внимателни, защото тяхното здраве е преди всичко останало“, каза още Кралев.

Той разказа за битката си с коронавируса и подчерта огромната работа, която вършат лекарите в тежката ситуация. „Възхищавам се на начина, по който работят на първа линия. Трябва да им помагаме по всякакъв начин, обществото трябва да е зад тях, защото само те ни останаха в битката с коронавируса. Виждате, че и ние като правителство правим всичко възможно да ги подкрепим, защото това са хората, които ще се справят с пандемията. Напреднали са много в сравнение с февруари и вече имат опит как да се лекува болестта. Справят се за по-кратки срокове. Повечето са с успешен изход от заболяването в интензивните отделения, защото лекарите и останалите здравни работници са натрупали опит. Там е много опасно и много тежко  за тях. Мерките, които взима правителството са точни и ефективни, ако сме отговорни и ги спазваме, заболяването ще се ограничи – това е единственият начин“, заяви министър Кралев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK